Pomo-Lex: Mai puțin de jumătate dintre recomandările europene cu privire la sistemul electoral mixt au fost îndeplinite

Pomo-Lex: Mai puțin de jumătate dintre recomandările europene cu privire la sistemul electoral mixt au fost îndeplinite

Parlamentul implementează cu abateri recomandările privind sistemul electoral mixt de votare, pe care le-au oferit Comisia de la Veneția și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.  Asociației Promo-LEX a efectuat o analiză în acest sens. Potrivit experților, acceptarea recomandărilor nu înseamnă și implementarea acestora. Astfel, doar 12 din cele 32 recomandări au fost executate până în prezent. 

Potrivit documentului, dintre cele șapte recomandări acceptate în legislația electorală și implementate, doar cinci au fost implementate cu abateri de la norma legală sau amânări. Printre aceste abateri se numără caracterul „independent” al Comisiei naționale de constituire a circumscripțiilor uninominale, delimitarea circumscripțiilor cu condiția nedepășirii devierii de 10% a numărului de alegători, constituirea circumscripțiilor peste hotare, criterii „clare” pentru constituirea circumscripțiilor pentru regiunea transnistreană, precum și eliberarea cazierelor de integritate pe exemplul alegerilor locale noi.

Promo-Lex susține că studiul aduce cu el suspiciuni rezonabile privind integritatea și caracterul discreționar al acțiunilor de implementare pe viitor a recomandărilor. Autorii documentului sunt de părere abaterile ar putea pune în pericol buna desfășurare a alegerilor în baza noilor prevederi legale.

Publicitate

De cealaltă parte, conform sintezei realizate de către Parlament, toate recomandările au fost executate. Promo-Lex susține că rezultatul a fost obținut datorită, pe de o parte, autoaprecierii pozitive pe toate recomandările incluse în analiza Parlamentului, iar pe de altă parte, prin omiterea anumitor recomandări ale experților din Opinia comună a Comisiei de la Veneția și a OSCE/ODIHR.

Același studiu arată că o atenție aparte merită să fie acordată recomandării cu privire la necesitatea unui consens larg în societate pe subiectul sistemului electoral mixt. Potrivit experților, sondajele de opinie, realizate inclusiv la comanda Promo-LEX, indică spre faptul că sistemul electoral mixt nu se bucură de aprecierea majorității populației.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal