Incertitudinea cu privire la sesiunea parlamentară organizată astăzi în vederea învestirii la preşedinţia Cataloniei a separatistului Carles Puigdemont, fugit în Belgia, domnește asupra Spaniei, scrie presa locală. Curtea s-a pronunţat la trei luni după plasarea sub tutelă a Cataloniei de către Madrid, în urma adoptării prin vot, în Parlamentul catalan, a unei declaraţii unilaterale de independenţă.
Şeful Guvernuluii spaniol Mariano Rajoy a dizolvat atunci Parlamentul și a destituit Guvernul lui Carles Puigdemont.
Rajoy a convocat imediat noi alegeri şi a promis că se va renunţa la suspendarea autonomiei după punerea în funcţiune a unui guvern catalan.
În acest scrutin, pe 21 decembrie, separatiştii şi-au păstrat, însă, majoritatea absolută în Parlamentul catalan, cu 70 de mandate de deputaţi din 135. S-a întâmplat în pofida faptului că țara a rămas împărţită aproape în părţi egale pe tema independenţei.
Separatiştii intenţionează să-l reinstaleze la putere pe „preşedintele” lor, cu scopul de a-şi reface „demnitatea”, ce le-a fost afectată.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital
