VIDEO. Schimbări importante în Justiție, anunțate de ministrul Tănase. Lista modificărilor propuse

VIDEO. Schimbări importante în Justiție, anunțate de ministrul Tănase. Lista modificărilor propuse

Alexandru Tănase a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, direcțiile strategice și acțiunile prioritare privind reforma judiciară din Republica Moldova. Ministrul Justiției și-a exprimat speranța că o parte dintre aceste modificări să fie votate în Parlament până la sfârșitul sesiunii parlamentare de primăvară-vară și să fie funcționale până la finele anului curent, iar o altă parte va sta la baza Strategiei de Reforma în Justiție din următorii ani. Totodată, chiar dacă încă nu a avut consultări cu deputații și partidele politice, Tănase a menționat că nu a întâlnit „nicio rezistență” cu privire la aceste inițiative. 

Iată acțiunile prioritare anunțate în sectorul judiciar:

- revizuirea modului în care sunt contruite căile de atac în materie procesuală

Publicitate

„O problemă este modul cum sunt construite căile de atac în materie procesuală - încurajează o concentrare excesivă de competență la nivelul CSJ în detrimentul celorlalte două niveluri de jurisdicție”, spune Tănase.

- reviziuirea rolului CSJ

„Vom propune o revizuire totală a abordării rolului CSJ. Se va reveni la concepția inițiatlă a reformei judiciare și de drept care a stat la baza actualei Constituții. CSJ va fi o instanță de casație cu un număr mic de judecători care ar avea cu totul alte copetențe. CSJ urmează să-și ocupe locul potrivit în sistemul de drept, ca o Curte de Casație”, a declarat ministrul.

- examinarea în fond a deciziilor CSJ

„Vom veni cu modificări care ar permite examinarea în fond a deciziilor CSJ, astfel încât ele să fie supuse controlului judiciar. Mai mult, vom căuta remedii procesuale eficiente, astfel încât să beneficieze de cel puțin două nivele de jurisdicție”, a spus oficialul.

- arestările preventive și dispariția judecătorilor de instrucție

„Avem o deficiență de sistem în acest sens. Nu vreau să generalizez. Există instanțe de fond și Curți de Apel unde lucruri stau relativ bine. Ministerul va veni cu o reformă amplă a acestui sistem. Vom renunța la instituția judecătorilor de instrucție și vom institui judecători pentru drepturi și libertăți”, a precizat Tănase.

- reducerea numărului de condamnări penale

„Avem un număr mare de sentințe de condamnare pronunțate în materie penală. E imposibil de schimbat această statistică, pentru că nu putem interveni peste judecători. Statistica indică că acest mecanism nu funcționează așa cum trebuie. Vom veni cu o serie de modificări. Vom institui publicitatea ședințelor la CSJ în materie penală. Este important ca persoana inculpată să participe la ședință”, a declarat oficialul.

- responsabilizarea și evaluarea performanțelor și a cunoștințelor judecătorilor

„Judecătorii trebuie să se perfecționeze mereu. [...] Un alt aspect este responsabilizarea judecătorilor. Guvernul nu-și propune campanii de epurare a judecătorilor sau exercitarea de presiuni asupra judecătorilor. Dar ne propunem să avem acele criterii standarde de integritate. Vom institui un meanism eficient de responabilizare a judecătorilor. Aceasta se prevede și în memorandului de macrofinanțare semnat între R. Moldova și UE. Datorită implementării greșite și neimplementării, Guvernul RM a ratat acea finanțare de 38 milioane de euro~, a spus Tănase.

- uniformizarea accesului la funcția de judecător

„Vom promova un proiect care va uniformiza modalitățile de acces la funcția de judecător. Sistemul are la bază transparența și meritocrația. Vom elimina la maxim criteriile de rubedenie, de relații etc”, a specificat demnitarul.

- eliberarea din funcție a judecătorilor care pică testul de integritate

„Vom propova un mecanism ca eșecul la testul de integritate să fie un temei de eliberare din funcție a judecătorilor”, a menționat ministrul Justiției, precizând că Ministerul mizează „foarte mult” pe activitatea ANI. „Ministerul Justiției va sprijini prin toate mijloacele posibile activitatea ANI”, a spus el.

- reformarea hărții judiciare și specializarea judecătoriilor

„Nu renunțăm la ideea reformării hărții judiciare”, afirmă Tănase. „Curtea de apel Chișnău judecă către 45% de dosare din țară, este mult mai aglomerată. Vom vedea în ce măsură vom schimba competențele jurisdicției care sunt stabilite prin actuala hartă judiciară, ca să asigurăm o proporționalitate obiectivă. Judecătoria Chișinău concentrează aproape jumătate din cazurile din prima instanță din țară. A fost creată cu un personal de peste 500 de oameni, fără existența unor premize logistice adecvate. Vom folosi această situație pentru a atinge două obiective. Vom opta pe ideea specializării în Judecătoria Chișinău”, a declarat mnistrul Justiției.

„Suntem pe punctul de finalizare a unui proiect ambițios - finalizarea sediului Judecătoriei Buiucani. E un proiect foart interesant și sper în câteva luni să putem să amplasăm acolo judecătorii. E un proiect în care Guvernul a investit mulți bani. Astfel vom schimba situația în care se înfăptuiește justiția, și axându-ne pe specializare vom îmbunătăți calitatea actului justiției. și a procesului judiciar.

Reformarea hărții judiciare nu are doar scop de reducere a cheltuielilor. Scopul cheie a fost creșterea calității actului justiției și procesului judiciar. Sperăm până la finele anului să declanșăm judecarea cauzelor pe specialitate, pe secțiuni în funcție de natura cauzei”, a spus Tănase.

- planificarea alocațiilor bugetare pentru Justiție

„Ne vom strădui să avem planificate alocații bugetare pentru Justiție. Cât de complicată nu ar fi situația în țară, o justiție subfinanțată e o justiție slabă. Cineva spunea că o justiție ieftină ne costă scump. Cred că avem rezerve pentru a finanța și mai bine domeniul Justiției”, a spus Alexandru Tănase, menționând că își dorește ca alocațiile pentru acest domeniu să crească progresiv.

- funcționarea independență a Inspecției Judiciare

„Funcționarea Inspecției Judiciare (IJ) e un subiect discutat pe larg. Vom opta pentru consolidarea Inspecției Judiciare. Vom opta pentru autonomizarea IJ, ca să aibă o marjă mult mai mare de acțiune pentru a examina acele plngeri, cazuri, dosare, pe care le au în competență. Vom atrage o atenție deosebită persoanelor care vor fi angajate în funcții la IJ. Vom face ca să fie angajate persoane care au o marja foarte mare de independență față de Ministerul Justiției și judecători. Ca să nu fie cazuri ca problemele cu care se confruntă Justiția să fie trecute sub preș”, a spus Tănase.

- repartizarea transparentă a dosarelor

„O problemă ține de repartizarea aleatorie a dosarelor. Există situații când acest sistem poate fi ușor manipulat. Vom veni cu modificări pentru ca să ne asigurăm că acest mecanism cu adevărat funcționează.

- asigurarea înregistrării audio a ședințelor de judecată

„Vom consolida prevederile legale ca să asigurăm înregistrarea audio a ședințelor de judecată, ca să existe o transparență a acestui subiect”, a specificat ministrul.

- rol sporit al CSM în negocierea propriului buget

„Vrem ca CSM să aibă un instrument mai eficient și un rol proactiv în negocierea propriului său buget. Doar un CSM viguros poate și trebuie să se implice în propriul buget”.

- consolidarea rolului CSM în numirea, promovarea și eliberarea din funcție a judecătorilor

„Vrem să limităm rolul Procurorului General, al Ministrului Justiției și al președintelui CSJ de a vota și a se pronunța în CSM pe chestiuni privind numirea, avansarea și eliberarea din funcție a judecătorilor. Cei trei trebuie să permită CSM să ia acele decizii desinestătător”, a declarat Alexandru Tănase.

Totodată, Tănase a anunțat că Ministerul Justiției va veni cu „modificări care elimină acele posibilități de amânare nejustificată a examinării dosarelor”, va fi revizuită instituția medierii „care nu și-a demonstrat viabilitatea în sistemul judiciar”.

Nu a avut consultări cu partidele și deputații

Deși și-a exprimat încrederea că reformele vor fi susținute de parlamentari, Tănase încă nu a discutat cu aceștia la subiectul modificărilor.

„Nu am avut încă consultări cu parlamentarii și cu partidele politice cu privire la proiectele de reformare. Noi considerăm că aceste lucruri pot fi votate în acest an. Nu vrem ca acest an important să fie sacrificat din cauză că este unul electoral. Vom promova și am speranța că vor fi votate în modul în care le propunem noi”, a spus ministrul, constatând că în actuala componență a CSM există „o masă de oameni cu care putem avea alte abordări”.

Oficialul speră că unele reforme vor fi realizate până în toamnă, astfel încât „din septembrie-octombrie să avem noi judecători numiți și instanțele pe Chișinău să fie specializate”.

Vedeți AICI documentul de concept privind direcțiile strategice și acțiunile prioritare în reforma judiciară.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal