Cine manipulează și cine nu? Centrul pentru Jurnalism Independent a prezentat un nou raport al monitorizării media

Cine manipulează și cine nu? Centrul pentru Jurnalism Independent a prezentat un nou raport al monitorizării media

Cinci subiecte reflectate amplu în ultimul trimestru al anului trecut de către presa din Republica Moldova au fost monitorizate de către Centrul pentru Jurnalism Independent. Instituția a publicat un raport în acest sens. Subiectele analizate au fost: sistarea finanțării UE pentru sectorul Justiției, numirea în funcție a ministrului Apărării, Eugen Sturza, interviul cu Vitalie Proca, difuzat la Jurnal TV, Summit-ul Parteneriatului Estic și deschiderea Biroului de legătură NATO la Chișinău. Autorii monitorizării au semnalat mai multe încălcări ale normelor deontologice ale jurnaliștilor  în materialele difuzate.

Primul subiect analizat a fost sistarea finanțării UE pe sectorul Justiției. Potrivit raportului CJI, posturile Prime TV, Canal 2 și Publika TV au manipulat prin prezentarea informației prioritare, pe când NTV Moldova și Accent TV au oferit dreptul la opinie doar reprezentanților PSRM. Jurnaliștii de la Jurnal TV au făcut un mix dintre propriile opinii și faptele care au avut loc.

Numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării a fost tratată în mod diferit de către cele cinci posturi analizate. Astfel, NTV Moldova și Accent TV au reflectat subiectul în mod tendențios încercând să prezinte această numire ca o luptă dintre PSRM și PDM.

Publicitate

Experții CJI consideră că jurnaliștii nu au echilibrat prezența surselor și nu au oferit Partidului Democrat dreptul la replică. În același context, Publika TV, Canal 2 și Prime TV au scris pozitiv despre guvernare, și negativ despre PSRM.

După ce Jurnal TV a difuzat interviului cu Vitalie Proca, aproximativ 70% dintre știrile incluse în buletin au reflectat acest subiect. Jurnaliștii au prezentat subiectul în mod selectiv, și nu au oferit dreptul la replică persoanelor vizate. De cealaltă parte, autorii studiului susțin că posturile Publika TV, Canal 2 și Prime TV au căutat să dezmintă acuzațiile și au intervievat toate persoanele menționat în interviu de către Proca.

La posturile NTV și Accent TV, subiectul ce ține de Summit-ul Parteneriatului Estic a fost ignorat inițial. Ulterior, jurnaliștii au difuzat declarații ale președintelui Igor Dodon pe marginea summit-ului. Cei de la Publika TV, Prime TV și Canal 2 au generalizat subiectul.

Subiectul privind deschiderea Biroului NATO la Chișinău a fost reflectat echidistant de jurnaliștii de la Prime TV, Publika TV și Canal2. Cei de la NTV Moldova au politizat subiectul, iar cei de la Accent TV au prezentat subiectul într-o manieră tenedențioasă. În același timp, în ziua evenimentului, buletinul de la Jurnal TV a început cu un interviu exclusiv cu secretarul adjunct al NATO, venit la Chișinău.

În total, au fost monitorizate 12 instituții media. Experții au ajuns la concluzia că mai multe instituții media continuă să ignore normele de scriere a știrilor și difuzare a realității, difuzând informații incomplete.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal