ZDG: Ce nu se spune despre cel de-al doilea dosar în care este vizat Vlad Filat

ZDG: Ce nu se spune despre cel de-al doilea dosar în care este vizat Vlad Filat

Cea de-a doua cauză penală în care figurează fostul premier Vlad Filat, a fost motivul principal pentru care ședințele de judecată în primul său dosar s-a desfășurat cu ușile închise, scrie zdg.md. Această cauză penală a fost disjunsă la 16 decembrie 2015 din dosarul de corupere pasivă și trafic de influență în care a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Potrivit sursei citate, anume acesta a fost  motivul invocat de autorități atunci când au refuzat să permită presei o întrevedere cu fostul premier pentru a realiza un interviu. 

Același argument a fost folosit de către Departamentul Instituțiilor Penitenciare și pentru a explica de ce Vlad Filat nu a fost transferat la Penitenciarul nr. 2 din Lipcani, ci este deținut în continuare la Penitenciarul nr.13 din capitală.

La solicitarea oficială a jurnaliștilor ZdG de a obține informații despre cauza penală dar și despre procurorii care instrumentează dosarul și când va fi expediat acesta în judecată, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, a declarat:

Publicitate

„Cauza penală datorită complexităţii acesteia este instrumentată de un grup de procurori din cadrul Procuraturii Anticorupţie şi ofiţeri de urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie”.

Anterior, reprezentantul Departamentului Instituții Penitenciar declara pentru ZdG că Vladimir Filat continuă să se afle în Penitenciarul nr. 13,deoarece figurează într-un alt dosar penal:

„Penitenciarul din Lipcani este unul foarte îndepărtat pentru ca să-l transporți sistematic la solicitarea organelor de urmărire penală. Sunt niște costuri mari”.

Sursa citată adaugă că în decizia motivată a Curții Supreme de Justiție din 22 februarie, prin care toate recursurile părților în dosarul Filat erau respinse iar sentința cu nouă ani de închisoare devenea irevocabilă, magistrații motivau examinarea cu ușile închise a dosarului anume prin faptul că „informarea publicului larg asupra circumstanţelor concrete şi probelor” ar afecta urmărirea penală în cel de-a doua cauză penală.

Vladimir Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal