Cum se implemntează reformele prioritare: din cele 51 de acțiuni, doar 28 au fost realizate

Cum se implemntează reformele prioritare: din cele 51 de acțiuni, doar 28 au fost realizate

ONG-urile responsabile de monitorizarea activității autorităților publice susțin că circa jumătate din acțiunile prevăzute în foia de parcurs a Guvernului și a Parlamentului privind agenda de reforme prioritare au fost realizate. Cele mai multe restanțe sunt la capitolul justiție și combaterea corupției, în timp ce în sectorul financiar-bancar au fost înregistrate progrese.

Rezultatele monitorizării indică faptul că circa jumătate din acțiunile prevăzute de Foaia de parcurs a reformelor prioritare au fost realizate, cu un nivel de realizare de 55%: din cele 51 de acțiuni, doar 28 au fost realizate.

Cel mai înalt nivel de realizare este estimat pentru domeniul „Guvernanță în sectorul financiar-bancar”. Astfel, din cele 8 acțiuni prevăzute în domeniul „Guvernanță în sectorul financiar-bancar”, 6 acțiuni au fost realizate fără rezerve, 1 - realizată cu rezerve și 1 - inițiată dar nefinalizată. Un nivel atât de sporit de implementare este rezultatul orientării pro-active a instituțiilor din acest sector (în special BNM), inclusiv în contextul angajamentelor asumate prin Memorandumul cu FMI.

La polul opus, domeniul „Justiție și combaterea corupției” a înregistrat cele mai modeste progrese, 9 acțiuni din cele 10 planificate fiind inițiate dar nefinalizate. Cauzele țin de capacitățile instituționale reduse, voința politică slabă și termeni de implementare prea ambițioși, susțin experții.

Una dintre problemele ține de lipsa transparenței. De exemplu, așa cum a menționat experta în domeniul justiției, Nadejda Hriptievschi, legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, deși aprobata la sfârșitul lunii decembrie, așa și nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

Monitorizarea a fost efectuată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova, cu suportul USAID. Experții au monitorizat procesul de implementare a Foii de parcurs a reformelor prioritare a Guvernului și Parlamentului pentru perioada iulie - 31 decembrie 2017.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.