
Iurie Țap: Dependența primăriilor de puterea centrală le transformă într-un instrument în viitoarele alegeri
Primăriile nu au destui bani pentru a avea o independență față de puterea centrală, nu au suficienți angajați și sunt controlați de guvernare. O spune deputatul PLDM Iurie Țap care afirmă că dacă lucrurile vor continua să meargă în această direcție, primăriile vor fi la cheremul puterii pentru a acumula voturi în alegeri.
・
„Acum 20 de ani a intrat în vigoare carta autonomiei locale care proclama faptul că puterea locală e fundamentul democrației. În prezent însă avem sate și orașe fără locuri de muncă și infrastructura necesară. Localitățile noastre nu mai sunt atractive de către locuitorii acestora. Suntem în preajma celui de-al doilea val al exodului populației: deja pleacă locuitorii orașelor. 94% dintre primării nu au capacitate să asigure prestarea serviciilor de care sunt responsabile: apă, salubrizare, drumuri”, spune Țap.
Potrivit alesului, astăzi primăriile au o pondere de doar 11 la sută de venituri proprii. „Asta este indicatorul care demonstrează autonomia și independența lor. Niciodată, de la formarea statului, acest indicator nu a fost atât de jos. Avem o dependență totală a autorităților locale de puterea centrală”, punctează deputatul.
Țap subliniază că majoritatea primăriilor au între 4 și 6 angajați, fiind incapabile să-și exercite obligațiile cu state de personal incomplete.
„Colectivitățile locale nu au bani, nu au oameni și au un cadru legal incoerent. Strategia națională de descentralizare trebuia să rezolve acest lucru, dar nu a făcut-o. Guvernanții își asumase responsabilitatea să crească veniturile proprii ale primăriilor, dar nu au făcut-o. Subordonarea politică, dependența politică e ceea ce urmărește guvernarea. Autoritățile locale sunt dependente financiar de către politicile PD-ului. Dependența aceasta îi face pe cei din administrația locală să fie docili și să fie un instrument în viitoarele alegeri parlamentare. Vom face un apel către primari și consilieri să conștientizeze responsabilitatea pe care o au, să se opună presiunii. Vom aminti guvernării că puterea locală trebuie protejată, nu coruptă și controlată”, a concluzionat Țap.
Amintim că la final de 2017 autoritățile locale au solicitat, într-o scrisoare adresată preşedintelui Parlamentului Andrian Candu, premierului Pavel Filip și tuturor liderilor partidelor şi fracţiunilor parlamentare, să să vină cu măsuri urgente pentru redresarea situației „deplorabile și inacceptabile care persistă în domeniul salarizării APL de la crearea Republicii Moldova”.
foto: privesc.eu.