USAID a lansat Programul pentru Reforme Structurale în Moldova. Ce impact ar urma să aibă acesta asupra economiei țării

USAID a lansat Programul pentru Reforme Structurale în Moldova. Ce impact ar urma să aibă acesta asupra economiei țării

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a lansat la 30 ianuarie 2017 Programul de Reforme Structurale în Moldova, menit să contribuie la realizarea reformelor structurale de reglementare și stimulare a afacerilor și a comerțului în Moldova,  inclusiv la îmbunătățirea comunicării strategice dintre sectoarele public și privat prin dezvotarea dialogului reciproc. Autorii programului speră că, în următorii patru ani, produsele moldovenești vor fi mult mai prezente pe piața Uniunii Europene, iar mediul de afaceri va deveni mai atractiv pentru investitori.

Programul USAID pentru Reforme Structurale are patru piloni de bază: facilitarea comerțului, îmbunătățirea climatului de afaceri, îmbunătățirea comunicării între diferiți actori economici și crearea unui fond pentru facilitarea activității comerciale.

„Acest program reprezintă efortul recent al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională de a colabora cu Republica Moldova în contextul formării unei economiei naționale mai deschise, mai dinamice, mai inovatoare, mai inclusive, mai competitive, centrată pe sectorul privat și alineată la regulile comerțului modern”, a spus ambasadorul S.U.A. în Republica Moldova, James D. Pettit.

 

Potrivit directorului de program, Douglas Muir, Programul urmează să stimuleze creșterea economică a Republicii Moldova și le va oferi producătorilor moldoveni sprijinul necesar pentru ca produsele lor să se afirme pe piața comună a Uniunii Europene.

„Moldova se află foarte aproape de cea mai mare piață din lume, iar recent, ați a semnat un Acord privind zona de comerț liber cu Uniunea Europeană. În opinia mea, țara voastră are șanse de a deveni un exportator major pe piața comunitară”, a declarat oficialul, care a atras atenția asupra faptului că, în pofida recesiunilor economice, economia Moldovei a înregistrat o creștere de 4% în anul 2016.

Programul pentru Reforme Structurale în Moldova prevede un ajutor sporit acordat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), care au o pondere semnificativă în economie, cu 60% din totalul locurilor de muncă, potrivit surselor oficiale.

„Sperăm că, prin asigurarea dialogului public-privat, prin creșterea capacităților asociațiilor de business, prin comunicarea strategică și informarea IMM-urilor despre drepturile lor, împreună vom avea rezultate frumoase peste patru ani”, a spus directorul executiv al Alianței Întreprinderilor Străine Mici în Moldova (FSEA), Liliana Busuioc.

„Comunitatea de business are nevoie de reformele care să fie concepute cu participarea tuturor părților interesate: Guvernul, oamenii de afaceri, cetățenii, comunitatea donatorilor, comunitatea diplomatică. Ne dorim foarte mult ca aceste reforme, deși inspirate din cele mai bune practici internaționale, întotdeauna să țină cont și de contextul național”, a spus directorul executiv al Camerei Americane de Comerț din Moldova, Mila Malairău.

Alte acțiuni prevăzute în program se referă la reducerea birocrației, inclusiv prin îmbunătățirea activității Serviciului Vamal și aplicarea soluțiilor digitale inovatoare, cum ar fi e-guvernare și Ghișeul Unic.

„Mizăm pe acest program în implementarea planului național de facilitare a comerțului pentru anii 2017-2020. Ne dorim foarte mult eliminarea întârzierilor și a procedurilor birocratice, ne dorim simplificarea și armonizarea proceselor de export și import”, a spus ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. Potrivit oficialului, programul va contribui la dezvoltarea economiei digitale, inclusiv prin evaluarea nivelului de pregătire a Moldovei pentru efectuarea comerțului electronic.

Programul acordă o atenție sporită luptei împotriva corupției, considerată drept una dintre principalele piedici în calea dezvoltării economice.

 „Simplificarea proceselor de business și trecerea tranzacțiilor pe suport de hârtie în domeniul digital sunt două modalități de a combate, în mod direct, corupția. Probabil, acestea sunt și cele mai eficiente modalități de a face acest lucru, dat fiind faptul că ele reduc din start orice posibilitate de a comite un act de corupție”, a declarat directorul misiunii USAID Moldova, Karen Hilliard.

La rândul ei, directorul Asociației patronale APIUS, Alexandra Can, și-a manifestat speranța că programul va contribui la diminuarea corupției. Antreprenoarea a vorbit de competență, integritate și onestitate ca fiind principiile indispensabile care ar trebui să stea la baza oricărui proiect.

Inițiatorii programului speră că implementarea cu succes a acestuia va contribui la atragerea investițiilor în țară și va duce la îmbunătățirea poziției deținute de Republica Moldova în clasamentul indicatorilor economici internaționali.

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova are inclusiv scopul de a ajuta Republica Moldova să-și realizeze angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și al Acordului privind Facilitarea Comerțului cu Organizația Mondială a Comerțului. Bugetul programului este de 11,2 milioande de dolari. Durata de implementare a acestuia este de patru ani.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Un grup de vizitatori ar fi furat o broască țestoasă de la Grădina Zoologică din Chișinău

Un grup de vizitatori ar fi furat o broască țestoasă de la Grădina Zoologică din Chișinău

Mitropolia Moldovei și OMS au tipărit 100 de mii de iconițe

Mitropolia Moldovei și OMS au tipărit 100 de mii de iconițe

Doi cetățeni ai Azerbaidjanului, condamnați la opt ani de închisoare pentru șantaj. Ar fi pretins de la un alt azer 10 mii de euro

Doi cetățeni ai Azerbaidjanului, condamnați la opt ani de închisoare pentru șantaj. Ar fi pretins de la un alt azer 10 mii de euro

Advertoriale
 Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Cum poate câștiga bani un elev? Urmăriți al doilea episod în limbaj mimico-gestual al cunoscutului serial de videouri explicative „Cunoaște sensul banului cu Emily”

Generația Inteligenței Financiare: Cum poate câștiga bani un elev? Urmăriți al doilea episod în limbaj mimico-gestual al cunoscutului serial de videouri explicative „Cunoaște sensul banului cu Emily”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Se împlinesc 14 ani de la încheierea războiului ruso-georgian. Republica Moldova condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei
 • 2
  Republica Moldova este din nou parte a Asociației Mondiale a Drumurilor
 • 3
  Amnesty International face un pas înapoi: Își cere scuze pentru „suferința și furia” provocate de raportul în care a acuzat Kievul că ar pune în pericol civilii
 • 4
  Temperaturi de până la 35 de grade Celsius. Cum va fi vremea săptămâna viitoare
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.