Filip: Voi merge la ședința CSS. Vrem să discutăm despre aplicațiile militare care au loc în Transnistria

Filip: Voi merge la ședința CSS. Vrem să discutăm despre aplicațiile militare care au loc în Transnistria

Prim-ministrul Republciii Moldova, Pavel Filip, spune că nu va mai boicota ședințele Consiliului Suprem de Securitate și că la următoarea ședință va merge inclusiv și ministrul Apărării, care nu este agreat de șeful statului. Unul din subiectele care vrea Guvernul să le includă în agenda CSS ține de prezența trupelor ruse în stânga Nistrului și acțiunile militare desfășurate de acestea.

„A fost o solicitare din partea secretariatului CSS. Am venit și noi cu subiecte suplimentare, inclusiv cu problema staționării armatei străine pe teritoriul RM. Recent, 10 zile la rând, au fost aplicații militare care se produc cu participartea armatei ruse. Eu voi merge la CSS sunt membru și nu prefer să sabotez. Dacă ai posibilitatea să-ți spui părerea de ce să nu o faci”, a subliniat premeirul, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Șeful Cabinetului de miniștri s-a arătat convins că la urmăroarea ședință va participa și ministrul Apărării, Eugen Sturza.

„Nu sunt sigur că CSS poate fi fără ministrul Apărării, pentru că el este o figură cheie atunci când vorbim de securitatea statului. CSS trebuie să corespundă rigorilor. Eu vă asigur că toți cei care sunt indicați să meargă la ședința Consiliului, vor merge”, a mai declarat Filip.

În octombrie, Dodon declara:

„Eu nu voi recunoaște candidatura lor de ministrul al Apărării, el nu va fi inclus în componența CSS. Președintele R. Moldova, în calitate de comandant suprem, nu recunoște ministrul Apărării și legitimitatea acestuia este la nivel de zero.”

Potrivit Regulamentului de constituire a Consiliului Suprem de Securitate membri ai Consiliului Suprem de Securitate sunt, din oficiu, primul-ministru, ministrul Apărării, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Finanţelor, şeful Marelui Stat Major al Forţelor Armate, şeful Departamentului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale şi secretarul Consiliului Suprem de Securitate. Preşedintele Republicii Moldova poate numi în calitate de membri ai Consiliului Suprem de Securitate şi alte persoane cu funcţii de răspundere.

Amintim că ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate nu a avut loc ca urmare a neprezentării reprezentanților Guvernului și Parlamentului. De atunci, președintele Republicii Moldova a declarat în repetate rânduri că este gata să modifice și componența CSS pentru a-i asigura cvorumul necesar.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.