Ce trebuie să ştii despre stres testul efectuat de BCE

Ce trebuie să ştii despre stres testul efectuat de BCE

Duminică 26 octombrie 2014 vor fi făcute publice rezultatele analizei întreprinse de Banca Centrală Europeană asupra băncilor europene. Vezi ce prezintă analiza şi de ce sunt importante rezultatele ei.  

130 de instituţii financiare sunt cuprinse de analiza efectuată de BCE. Acestea provin din 18 ţări din zona euro plus Lituania, stat care are statut de observator şi va accede zona euro la 1 ianuarie 2015. Deşi evident Moldova nu este cuprinsă de testarea BCE, totuşi 3 bănci supuse analizei deţin respectiv 3 instituţii bancare din Republica Moldova. Acestea sunt Société Générale S.A. (Franța), Erste Group Bank AG (Austria) și Veneto Banca S.C.p.A. (Italia). Anterior BCE a publicat o listă de 120 de instituţii, inclusiv cele trei prezente şi în Moldova, care au fost selectate pentru a intra sub supravegherea directă a BCE, din 4 noiembrie 2014.

Analiza situaţiei celor 130 de bănci a fost efectuată de Banca Centrală Europeană împreună cu 26 de regulatori naţionali ai ţărilor membre ale zonei euro şi alte instituţii conexe, numărul de persoane implicate în proces fiind de 6000, iar timpul cât a durat studiul este de 12 luni, conform datelor publicate de BCE. Testarea respectivă este cea mai largă şi aprofundată efectuată vreodată până acum la nivel european. Scopul ei este identificarea problemelor în cadrul băncilor, îmbunătăţirea încrederii acţionarilor în băncile lor şi sporirea calităţii informaţiei disponibile cu privirea la condiţiile băncilor.

Analiza a fost efectuată pe două paliere: aprecierea calităţii activelor (a suficienţei capitalului) şi supunerea băncilor la scenarii de stres. Ce face această analiză deosebită de altele este conexiunea care s-a făcut între cele două aspecte ale analizei, şi anume combinarea testelor la stres aplicate băncilor cu evoluţia în timp a calităţii activelor.

Calitatea activelor a fost investigată în condiţiile cerinţei de 8% a nivelului suficienţei capitalului, prevăzută de Directiva privind cerinţele de capital (CRD IV), care implementează acordul Basel III.

Testarea la stres a apreciat gradul de rezistenţă a băncilor la 2 scenarii aplicate, unul de bază şi unul advers. Scenariul de bază a fost elaborat de Comisia Europeană şi a presupus evoluţia economiei zonei euro în conformitate cu prognozele Comisiei Europene pentru perioada de până în anul 2016. Scenariul advers a implicat deteriorarea semnificativă a condiţiilor macroeconomice şi a fost formulat de BCE în strânsă colaborare cu Autoritatea Bancară Europeană şi Comitetul European pentru Risc Sistemic.

După publicarea rezultatelor analizei activelor şi ale testării la stres, desigur prima reacţie va fi cea a pieţei. În cazul apariţiei de date deplasate de cele aşteptate, se vor petrece ajustările corespunzătoare la preţurile acţiunilor băncilor şi gradele de siguranţă stabilite de agenţiile de rating.

Dar ce se va urma după publicare, din punct de vedere procedural? În timp de două săptămâni, băncile vor trebui să elaboreze planuri de înlăturare a deficienţelor stabilite la calitatea activelor/suficienţa capitalului. Neajunsurile depistate prin aplicarea scenariului de bază vor trebui anihilate până la sfârşitul lunii aprilie 2015, iar cele identificate prin scenariul advers - până la sfârşitul lunii iulie 2015. Totodată rezultatele vor fi luate în calcul în procesul de supraveghere al băncilor care va fi preluat de BCE din 4 noiembrie curent, instituţie care devine din această dată supraveghetorul instituţiilor bancare identificate ca fiind semnificative. De asemenea rezultatele se vor regăsi în analizele ce se vor face asupra riscurilor băncilor în cauză, a condiţiilor de guvernanţă şi a situaţiei capitalului şi lichidităţii, efectuate în cadrul Procesului de verificare şi evaluare (SREP) elaborat de Autoritatea Bancară Europeană.

Vom reveni cu rezultatele testării la stres. Vezi aici lista instituţiilor supuse analizei BCE.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.