STUDIU. Persoanele care au migrene, de 8 ori mai predispuse la infarct. Concluziile alarmante ale medicilor

STUDIU. Persoanele care au migrene, de 8 ori mai predispuse la infarct. Concluziile alarmante ale medicilor

Migrenele pot fi un factor de risc în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare, a descoperit un studiu danez publicat în British Medical Journal și citat de Le Figaro. Migrenele afectează peste 1 miliard de oameni din întreaga lume și, potrivit noilor descoperiri, pot cauza complicații la nivelul inimii.

Infecțiile miocardice, infarctul, tromboza venoasă și fibrilațiile atriale pot fi atribuite, într-o anumită măsură, și durerilor de cap. Cercetătorii de la Aarhus University Hospital și Universitatea Stanford au ajuns la aceste concluzii după ce au comparat fișele medicale a 51.000 de pacienți, colectate prin intermediul Registrului Național Danez al Pacienților.

Toți acești pacienți suferiseră de migrene, fără să aibă un istoric de boli cardiovasculare la acel moment. Datele analizate au fost colectate între anii 1995 și 2003, iar între pacienții respectivi nu exista niciun alt element de legătură, în afară de faptul că toți ajunseseră la spital cu migrene puternice.

Publicitate

Oamenii de știință au folosit un grup de control pentru a compara rezultatele și au arătat astfel că persoanele diagnosticate cu dureri acute de cap sunt predispuse la boli cardiovasculare. De exemplu, în cazul infarctului hemoragic, acesta este de două ori mai frecvent în cazul persoanelor care au migrene. Infecțiile miocardice apar la 25 din 1000 de persoane dintre cele cu migrene, față de 17 persoane din 1000 din restul populației. Infarctul ischemic are o incidență de 45 la 1000 de persoane cu migrene, și de doar 25 la 1000 la cei care nu au suferit de migrene.

Pe de altă parte, studiul nu dovedește că ar exista o legătură între migrene și riscul stopului cardiac, nici pentru boli arteriale periferice.

Cercetarea a mai arătat că vârsta medie la care sunt diagnosticate persoanele care suferă de migrene este 35 de ani, iar dintre acestea 71% sunt femei. În plus, față de bărbații care suferă de migrene, femeile au riscuri mai mari de a suferi de boli cardiace.

Studiul mai arată și că riscul apariției bolilor cardiovasculare este mai ridicat în primul an după apariția migrenelor, iar în cazul infarctului, riscurile sunt de 8 ori mai mari.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal