ANSA a efectuat verificări la JLC, după expertiza grăsimilor în lactate. Compania afirmă că probele ar fi fost falsificate

ANSA a efectuat verificări la JLC, după expertiza grăsimilor în lactate. Compania afirmă că probele ar fi fost falsificate

Compania de lactate JLC a fost astăzi vizitată de experții de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Controlul vine după o expertiză de laborator publicată de logos.press.md care a arătat că o multitudine de produse lactate de pe rafturile magazinelor noastre nu conțin grăsimi de proveniență animală. Printre produsele cu cea mai mare fracție de grăsimi de proveniență străină se numărau anume cele de la JLC. În urma verificărilor de astăzi, cei de la JLC au declarat că datele expertizei nu corespund adevărului.

„Pentru noi e neclar cine a colectat aceste probe și de ce. Suntem foarte revoltați. Am fi făcut și o conferință de presă, dar șefa noastră este în deplasare în Kazahstan. Noi credem că probele au fost falsificate. Vom face ziua ușilor deschise pentru presă și vom arăta totul: de la primirea laptelui, până la produsul finit”, a declarat, cu lacrimi în ochi, tehnologul șef al JLC, Olga Obuhova.

Directorul comercial al JLC, Veaceslav Digol, a susținut spusele colegei sale.

„Nu știu cum au fost făcute probele astea și în baza la ce. Noi acum nu putem dovedi nimic, pentru că produsele din partida aceea deja au fost nimicite. Dar pot vă spun că, spre exemplu, brânza „Grăuncior”, dacă nu ar avea lapte și ar fi pe bază vegetală, nu ar putea avea granulele ei specifice. Din grăsime vegetală ele nu se formează. Ce sens are întreprinderea să pună ceva în plus în produs, să-l facă mai scump, ca să formeze artificial grăunțele, dacă ele se formează natural?”, se întreabă Digol. El mai adaugă că procentul de grăsimi străine din produsele supuse expertizei nu s-a calculcat din masa totală a produsului, ci din fracția de grăsime. Adică dacă în tabelul apărut în presă brânza de casă de la JLC are grăsimi străine în proporție de aproape 96%, acestea sunt calculate din totalul de 6% de grăsime al produsului.

În timp ce compania afirmă că ANSA a venit la cererea lor, cei de la agenție afirmă că s-au autosesizat din presă.

„Astăzi a fost verificat lanțul tehnologic, condițiile de producere, constatarea activității la moment și s-au ridicat probe din întreprindere și din produsele finite din magazinul specializat. Probele vor fi verificate pe criteriul calității și siguranței. Rezultatele vor fi în decurs de 5 zile”, a anunțat directorul general adjunct ANSA, Ion Toma. El a adăugat că vor fi controale oficiale și la celelalta întreprinderi ce se regăsesc pe lista apărută în presă.

„De fapt, sectorul industriei laptelui demult se află în vizorul ANSA, încă din 2013. Avem și rezultate neconforme, și amenzi, și produse nimicite”, a recunoscut Toma.

Într-un comunicat al ANSA scrie că expertiza făcută publică vineri a fost discutată la o ședință a agenției, luni-dimineața.

„Pornind de la faptul că dintr-un număr de 126 de probe supuse testelor de laborator, neconformități ai parametrilor de calitate au fost stabiliți în produsele fabricate de câțiva producători autohtoni și doi furnizori de aceste produse din Ucraina, a fost aprobată o listă de acțiuni întru elucidarea situației la acești producători în scopul verificării stocurilor de produse și neadmiterii plasării lor în rețeaua comercială fără verificare prealabilă. Totodată, s-a decis de a verifica fiecare lot de produse importate de furnizorii externi cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră”, scrie în comunicatul ANSA.

Potrivit experților ANSA, companiile care produc lactate se verifică de patru ori pe an, iar ultimul control la JLC ar fi avut loc în toamna lui 2017.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal