„Robojurnalismul”, un fenomen care ia amploare în lumea media

„Robojurnalismul”, un fenomen care ia amploare în lumea media

Fenomenul „robojurnalismului”, care se referă la scrierea știrilor de către roboți, devine din ce în ce mai prezent în lumea mass-media, informează BBC

Împreună cu câțiva specialiști IT, o echipă de jurnaliști din cadrul Asociației de Presă (PA) de la Londra elaborează un sistem informatic care poate selecta cele mai interesante tendințe statistice dintr-o localitate, începând de la rata criminalității și terminând cu bebelușii născuți în afara căsătoriei. Ulterior, sistemul transformă aceste date în știri.

În cadrul unui studiu, cei de la PA au început să trimită aceste știri, generate în mod automat, pe adresele de email ale ziarelor locale care ar fi interesați să le preia.

Publicitate

„Le trimiteam niște email-uri care conțineau exemple de știri pe care le-am produs și o mare parte din ele au fost preluate”, a spus redactorul șef al PA, Peter Clifton.

Potrivit lui, unii jurnaliști redactau sau adăugau text la versiunea produsă de sistem, însă, în cele mai multe cazuri, știrile erau preluate cuvânt cu cuvânt.

„Robojurnalismul” devine din ce în ce mai popular în mai multe redacții de știri, susține Clifton, adăugând că o parte din volumul de muncă a jurnalistului poate fi automatizată.

La etapa actuală, automatizarea se limitează în special la examinarea datelor, un lucru pe care roboții îl fac mult mai rapid decât oamenii.

Totodată, încep să apară știri scrise de către sistemele de inteligență artificială, mai ales în Statele Unite. Începând din 2014, publicația Los Angeles Times publică alertele de cutremur automatizate, folosind datele agenției SUA de geologie.

Însă riscurile legate de această abordare au devenit clare după ce agenția respectivă a publicat, din greșeală, o informație despre un cutremur care s-a produs în anul 1925, informația fiind preluată imediat de către sistemul de alerte Los Angeles Times.

Un studiu din anul 2017 a dezvăluit faptul că mii de știri publicate pe site-urile agențiilor europene sunt produse cu ajutorul unor algoritme artificiale. Studiul, efectuat de Institutul de Jurnalism Reuters, arată că mai multe publicații folosesc noile tehnologii pentru a publica rapid date interesante, de la rezultatele alegerilor până la statisticile sociale.

Gigantul tech chinez, Tencent, a prezentat recent un sistem automatizat capabil să scrie un comunicat în baza unui discurs. Sistemul a fost testat de către redactorul șef al portalului Quartz, Zach Seward.

„Am oferit un discurs în Shanghai joia trecută și, înainte ca eu să părăsesc scena, Tencent a postat un articol bun despre discurs, scris de un sistem de inteligență artificială numit Dreamwriter”, a menționat Seward pe Twitter.

I gave a speech in Shanghai on Thursday, and before I got off stage, Tencent had posted a not-half-bad article about it written by an AI named Dreamwriter. https://t.co/iacOFG04RT — Zach Seward (@zseward) 19 de noviembre de 2017

Autor:

Agenția de știri de stat din China, Xinhua, se află într-un proces de reorganizare menit să sporească nivelul de utilizare a inteligenței artificiale.

Totodată, deja există probe care se referă la utilizarea intelegenței artificiale pentru răspândirea propagandei și a știrilor false.

În timp ce inteligența artificială devine tot mai prezentă în redacțiile de știri, aceasta nu reprezintă, deocamdată, un pericol pentru locurile de muncă, susține Joshua Benton de la Harvard University.

Potrivit oficialului, cea mai importantă parte a muncii jurnalistului - prezentarea unor informații echilibrate și contextualizate - cu greu va putea fi stăpânită de către roboți.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal