DOC. Cine sunt cei mai mari finanţatori în campania electorală

DOC. Cine sunt cei mai mari finanţatori în campania electorală
FOTO: abcnews.md


Oameni de afaceri, deputaţi, membri ai Guvernului, şomeri, dar şi pensionari se regăsesc printre finanţatorii partidelor care s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Unele liste de donatori cuprind şi liderii formaţiunilor, în alte liste nu se regăsesc nici primele persoane în partid. Agora a analizat rapoartele financiare prezentate de partide la Comisia Electorală Centrală pentru perioada 10-23 octombrie. Mai jos vedeţi cine sunt cei mai mari finanţatori ai partidelor în cadrul acestui scrutin: 

Partidul Democrat

Cel mai mare finanţator al Partidului Democrat este Nicolae Molozea, potrivit raportului financiar pentru prima perioadă de campanie electorală. Bărbatul activează în cadrul Elex SRL şi a făcut două donaţii: una de 93 de mii de lei, iar alta de două mii de lei.

Printre marii donatori se mai numără: Sergiu Ionel ( CRIS Registru ÎS) - 90 mii lei; Elena Raileanu ( UNIC SA) - 90 mii lei; Natalia Tcaci (Depou de vagoane din Bălţi) - 80 mii lei; Ghenadie Cucu (SRL Galetus-Com) - 80 mii lei; Corneliu Lavric (II Laric Corneliu) - 70 mii lei; Victor Guţu (SRL AMG Kernel) - 60 mii lei; Leonid Cornienco (SA Moldasig) - 52 mii lei; Ion Stratulat (deputat) - 40 mii lei.

În total, Partidul Democrat a avut în primele două săptămâni 450 de donatori, o bună parte dintre aceştia activează în structurile statului, alţii în cadrul companiilor private. PD a acumulat în primele două săptămâni peste 9,2 milioane de lei, majoritatea fiind deja cheltuiţi pentru publicitate. Soldul mijloacelor financiare la sfârşitul perioadei de raportare era de 228 de mii de lei.

Mai jos vedeţi lista donatorilor Partidului Democrat

Partidul Liberal Democrat

Partidul Liberal Democrat a raportat în prima săptămână de campanie electorală încasări de 10,1 milioane de lei. Majoritatea donaţiilor au fost cheltuite pentru publicitate - circa 9,4 milioane de lei. Soldul mijloacelor financiare la sfârşitul perioadei era de peste 666 mii lei.

Datele raportului financiar arată că cel mai mare donator este liderul formaţiunii. Vlad Filat a donat 1,2 milioane de lei, iar sursele de finanţare sunt: salariu, premii, profit. Urmează deputatul Valeriu Streleţ, care a donat 1,1 milioane de lei. Câte 100 de mii de lei a donat deputatul Iurie Chiorescu şi viceministrul Finanţelor, Ştefan Creangă, 150 mii lei - deputatul Petru Ştirbate, 200 mii lei - deputatul Chiril Lucinschi.

Printre marii finanţatori se mai numără antreprenorul Andrei Cîrnaţ, care a donat un milion de lei, precum şi Larisa Manole, care este responsabilă de editarea Buletinului Informativ PLDM Stejarul. Potrivit raportului financiar, ea ar fi donat jumătate de milion de lei. În total, PLDM a avut în prima perioadă de campanie electorală 65 de donatori.

Mai jos vedeţi raportul financiar al PLDM: 

Partidul Liberal Reformator

Partidul Liberal Reformator a avut 35 de finanţatori în prima perioadă de campanie electorală. Aceştia au donat peste 2,8 milioane de lei. Cel mai mare donator este Corneliu Molea, care activează în cadrul Prut International SRL. El a donat 290 de mii de lei.

Printre marii donatori se mai numără Boris Doneţ (FOMRI SRL) - 200 mii de lei; Vitalie Verejan (Rapid Logistic SRL) - 200 mii de lei; Eugeniu Barbu (Casa del Pane SRL) - 150 de mii de lei; deputatul Oleg Bodrug - 100 mii lei; directorul SA Hotel Chişinău - 100 mii lei; viceministrul Transporturilor Boris Gherasim - 50 mii lei; vicepimim- ministrul Tatiana Potîng - 50 mii lei.

Mai jos vedeţi lista integrală a donatorilor Partidului Liberal Reformator:

Partidul Comuniştilor

Partidul Comuniştilor a raportat, în perioada 10-23 octombrie, încasări de 876 mii lei. Banii au fost donaţi de 124 de persoane, inclusiv liderul formaţiunii Vladimir Voronin. Contribuţia acestuia a fost de 140 mii lei.

Printre marii finanţatori se mai numără Tamurcov R (medic) - 50 mii lei; Valera Ţîrdea (Lumteh) - 25 mii lei; deputaţii Veaceslav Bondari şi Anatolie Zagordnîi - 25 mii lei şi respectiv, 15 mii lei. Lista comuniştilor cuprinde şi pensionari, care au donat sume cuprinse între 700 de lei şi 6.000 de lei.

Mai jos vedeţi raportul prezentat de Partidul Comuniştilor:

Celelalte partide

Celelalte partide înscrise în cursa electorală fie au raportat doar câţiva donatori, fie nu au indicat, deocamdată, sursele de finanţare. Partidul Liberal, Partdiul Renaşterea, Partidul Patria, Partidul Forţa Poporului, precum şi Partidul Democraţia Acasă nu raportat mijloace financiare disponibile, şi respectiv, nici cheltuielile.

Alte partide au indicat surse de peste un milion de lei. Cum ar fi, de exemplu, Partidul Socialiştilor. Acesta a raportat încasări de 1,8 milioane lei obţinuţi de la 23 de donatori. Cel mai mare finanţator al acestui partid este Liliana Cardibanovschi ( Neocontact SRL). Aceasta ar fi donat 99 de mii de lei. Urmează Ala Dolinta (Fundaţia Soluţia), care ar fi donat 97,5 mii lei. În listă nu se regăseşte liderul partidului, Igor Dodon.

Partidul Naţional Liberal a indicat încasări de 2.500 de lei de la doi dnatori: Ştefan Maimescu, şi respectiv, Ludmila Bolboceanu. Blocul Electoral „Alegerea Moldovei -Uniunea Vamală” are un singur donator - Victor Şelin. Acesta a oferit în prima perioadă a acestei campanii circa 64 de mii de lei.

Partidul Politic Popular a raportat încasări de 238 mii lei din partea a 33 de donatori. Cea mai mare sumă - 40 mii lei - a fost oferită de Ion Iavorschi (Edno Grup SRL).

Partidul Comunist Reformator a indicat în raportul financiar încasări de 50 de lei, bani oferiţi de Nina Moscalciuc, originară din Bălăbăneşti. Mişcarea Populară Anti-Mafie a raportat încasări de 38 de mii de lei, cea mai mare sumă - 37 mii lei, fiind donată de Vladimir Stati. Partidul Popular Creştin Democrat a raportat încasări de 2.200 de lei, bani oferiţi de Victor Ciobanu, care activează în cadrul Prag-SRL.

Ce prevede regulamentul

După înregistrarea de către organele electorale concurenţii electorali vor prezenta, în perioada campaniei electorale, Comisiei Electorale Centrale/consiliului electoral de circumscripţie rapoarte financiare:

1) la fiecare 2 săptămâni până la încheierea scrutinului electoral;
2) în termen de o lună după începutul campaniei electorale;
3) în termen de 2 zile înainte de ziua alegerilor.

Rapoartele financiare ale concurenţilor electorali vor conţine informaţii privind: veniturile acestora clasificate după sursele din care au provenit mijloacele financiare respective şi anume: cotizaţii; donaţii; alte venituri din activitatea proprie a partidului (activitatea editorială, activitatea legată nemijlocit de administrarea proprietăţii sale şi din alte activităţi economice ce rezultă direct din scopul prevăzut în statut); alocaţii de la buget. De asemenea, rapoartele financiare vor conţine date cu privire la cheltuieli.

În campania electorală se interzice finanţarea directă şi/sau indirectă, susţinerea materială sub orice formă de către: alte state; organizaţii internaţionale; întreprinderi, instituţii şi organizaţii finanţate de către stat sau care au capital de stat; întreprinderi, instituţii şi organizaţii cu capital străin; organizaţii necomerciale, sindicale, de binefacere, religioase; cetăţeni ai Republicii Moldova minori sau aflaţi în străinătate; persoane fizice care nu sunt cetăţeni ai Republicii Moldova; persoane anonime, precum şi în numele unor terţi.

 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Pe fondul unor proteste, misiunea OSCE din estul Ucrainei îşi suspendă operaţiunile

Pe fondul unor proteste, misiunea OSCE din estul Ucrainei îşi suspendă operaţiunile

Flacăra olimpică pentru Jocurile de Iarnă de la Beijing va fi aprinsă luni fără spectatori

Flacăra olimpică pentru Jocurile de Iarnă de la Beijing va fi aprinsă luni fără spectatori

Fără consilieri și asistenți. Maia Sandu a schimbat structura Aparatului Președintelui (DOC)

Fără consilieri și asistenți. Maia Sandu a schimbat structura Aparatului Președintelui (DOC)

Advertoriale
Un preț mic la credit nu îți garantează mereu și cea mai bună oferta. Explică expertul Microinvest

Un preț mic la credit nu îți garantează mereu și cea mai bună oferta. Explică expertul Microinvest

Cum poți primi la farmacie un test HIV gratuit până la finalul lunii noiembrie

Cum poți primi la farmacie un test HIV gratuit până la finalul lunii noiembrie

100 de angajați maib vor participa la Maratonul Internațional Chișinău. Iată ce i-a motivat (VIDEO)

100 de angajați maib vor participa la Maratonul Internațional Chișinău. Iată ce i-a motivat (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Primăria anunță despre reabilitarea unui nou scuar din sectorul Botanica
 • 2
  Incendiu în capitală: Acoperișul unui atelier de poligrafie a luat foc
 • 3
  „Gadget-ul tinereții” sau „cărămida nemuritoare”. Nokia revine cu o surpriză pentru utilizatorii melancolici
 • 4
  Care-i treaba cu amigdalele? Ce spun specialiștii despre legătura dintre extirparea acestora și sexul pacientului
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.