Acum, Vitalie deține o plantație de cinci hectare de aronie în satul Sofia din raionul Drochia. Primii arbuști au fost importați din Serbia. La scurt timp, s-a adresat la Ministerul Agriculturii pentru a se înregistra ca operator în agricultura ecologică, iar după trei ani de conversie s-a bucurat de prima recoltă ecologică.
„În agricultura ecologică, trebuie nu să tratezi, dar să previi”, spune tânărul fermier.
USAID Moldova, împreună cu partenerii People in Need Moldova și Agenția Cehă pentru Dezvoltare, încurajează asemenea practici în agricultură și susțin fermierii care intră în circuitul ecologic.
Suportul pentru afacerea lui Vitalie a venit în câteva etape. La început, el a colaborat cu specialiști ca să elaboreze brandul „Live Fruit”, pentru a diferenția produsele din aronie pe piața autohtonă. Mai târziu, el a primit un grant pentru a-și procura o uscătorie care folosește energia solară ca să usuce pomușoare sau fructe, fiind singurul fermier din țară care deține așa tip de echipament.
În anul 2016, el a început construcția unei camere frigorifice, utilizând atât resurse proprii, cât și din partea donatorilor.
Pomușoarele de aronie sunt, deocamdată, un produs nou pentru consumatorii din Moldova. Totuși, aronia are șanse să fie solicitată pe piață datorită vitaminelor și proprietăților antioxidante pe care le are, dar și datorită faptului că este benefică pentru persoanele care au diabet sau hipertensiune arterială.
În stare proaspătă, congelată, uscată, sau sub formă de suc, presat la rece, îmbuteliat în sticle de 0,33 și 0,5 litri - aronia este mândria lui Vitalie.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.