Se îngrijesc de minoritățile naționale: Socialiștii propun introducerea patronimicului în buletine și pașapoarte

Se îngrijesc de minoritățile naționale: Socialiștii propun introducerea patronimicului în buletine și pașapoarte

Mai mulți deputați din fracțiunea Partidului Socialiștilor au înregistrat la Parlament un proiect de lege pentru introducerea patronimicului în buletinele și pașapoartele moldovenești. Potrivit lor, absența patronimicului din aceste acte oficiale creează probleme reprezentanților minorităților naționale și încalcă legislația națională și internațională.

„Sistemul actual de înregistrare permite transcrierea numelui şi prenumelui doar în limba de stat, cu grafie latină, ceea ce are consecințe negative pentru unii reprezentanți ai minorităților naționale.

De exemplu, deoarece unele litere din alfabetul limbii găgăuze au o pronuntare diferită comparativ cu pronunțarea în limba moldovenească, deseori, în documentele de identitate, transcrierea şi pronunțarea numelor şi prenumelor găgăuze se face incorect.

Publicitate

Ba mai mult decît atît, reprezentantii etniei ruse declară că în buletinul de identitate nu se mai introduce patronimicul, necătînd la faptul că acesta este o parte a tradiției culturale ruse”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

„Legea cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale şi la statutul juridic al organizațiilor lor prevede că, persoanele apartinînd minorităților naționale au dreptul să-şi utilizeze numele, prenumele şi patronimicul (dacă acesta se foloseşte în limba lor maternă), inclusiv în acte oficiale, în forma acceptată în limba lor maternă”, se mai arată în nota informativă.

Deputații PSRM consideră că „excluderea patronimicului din actele de identitate ale reprezentanților minorităților naționale încalcă prevederile art. 11 al Convenției cadru privind protecția minorităților naționale, prevederile art. 17 al Pactului Intemational cu privire la drepturile civile şi politice, prevederile art. 8 al Convenției Europene pentru protecţia drepturilor omului şi a Libertăților Fundamentale, prevederile art. 28 din Constituția Republicii Moldova şi prevederile art. 28 din Codul Civil”.

Potrivit socialiștilor, modificările ar duce și la ameliorarea dialogului de soluționare a diferendului transnistrean.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal