
SONDAJ. Peste 70% dintre moldoveni cred că legile în R. Moldova sunt proaste. Care e nivelul de încredere în justiție
Un sondaj comandat de Consiliul Suprem al Magistraturii și-a propus să afle care este percepția moldovenilor față de sistemul de justiție din R. Moldova. Chestionați au fost atât cetățenii care nu au contactat cu sistemul, cât și cei care au avut de-a face cu vreun proces de judecată. Sondajul arată că 76% dintre moldoveni cred că judecătorii sunt corupți, însă la contactul direct cu sistemul, doar 24% dintre respondenți spun că li s-au cerut bani sau cadouri. Sociologii afirmă că percepția moldovenilor față de justiție e influențată de mediul de trai, știrile difuzate și experiența altora.
・
În cadrul sondajului au participat 1000 de oameni de pe întreg teritoriul țării, devenind primul grup care a oferit răspunsuri. Al doilea grup a fost format din 300 de persoane care au contactat cu sistemul judiciar în ultimii ani.
Prima întrebare la care au răspuns cetățenii a ținut de nivelul de încredere în justiția moldovenească. Din eșantionul general, 16% au răspuns că au încredere în sistem, față de 18% din al doilea grup.
Ulterior, cei chestionați au fost întrebați nu despre sistem la general, ci despre încrederea în oamenii din sistem. Așadar, 1 din 5 moldoveni au spus că nu au încredere în judecători, în avocați au încredere doar 13% dintre populația care nu a avut tangență cu sistemul (cifră dublă în cazul celor implicați în procese), iar în procurori - 20%.
Doar 28% din populația generală și 20% din cea care a avut contact cu sistemul cred că legile din Moldova sunt bune și doar 38 și 36% cred că suntem toți egali în fața legii. În plus la asta, 76% din totalul celor chestionați cred că judecătorii sunt corupți, iar 75% cred că în justiție există multă și foarte multă corupție.
Cei care au interacționat cu sistemul au fost întrebați dacă au dat cadouri sau bani voluntar în timpul unui proces de judecată. Din total, doar 13 au răspuns că au făcut-o.
La întrebarea „Vi s-a cerut cadouri sau bani neoficial?”, 24% au răspuns pozitiv.
În proporție de 40%, oamenii cred că publicarea datelor personale în cazurile de corupție ar ajuta în mare și foarte mare măsură la combaterea fenomenului.
Cu toate acestea, sondajul arată că mai mult de jumătate dintre respondenți din ambele grupuri cred că în justiție muncesc oameni profesioniști. În general, atunci când vine vorba de atitudinea judecătorului sau avocatului, respondenții răspund pozitiv.
„Oamenii care lucrează în sistem sunt profesioniști, dar legile lucrează prost. Iar atunci când legile lucrează prost, oamenii încearcă să le îndrepte prin cadouri sau bani”, explică expertul internațional în sociologie, Sebastian Lăzăroiu. „Percepția oamenilor se formează din ceea ce vede la televizor. Dacă acolo arată 15 judecători care au fost reținuți pentru spălare de bani, oamenii vor avea percepția generală că sistemul e corupt”, adaugă expertul
„Rezultatele sunt care sunt. În unele direcții sunt îmbucurătoare, în altă direcție poate nu e chiar ceea ce ne-am dorit. Important că el a avut loc”, a declarat președintele CSM, Victor Micu.