Roman Smolnițchi co-fondatorul întreprinderii Mile-com SRL, care se ocupă de producerea brichetelor afirmă că din cei 100 de producători doar 20 sunt destul de puternici şi au o producţie semnificativă. El spune că pentru a avea o afacere rentabilă trebuie să produci lunar nu mai puţin de 200 de tone de brichete sau pelete.
„Dacă antreprenorul nu a determinat surse ieftine şi de calitate de aprovizionare cu materie primă, nu are spaţii proprii de producere şi depozitate, iar transportarea materiei prime se face de la distanţe mari şansele acestuia de a supravieţui sau de a avea o afacere profitabilă sunt practic nule”, spune Nicolae Zaharia, specialist în dezvoltarea afacerii în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.
Materia primă este componenta de bază a acestei afaceri declară Viorel Senti , co-fondatorul firmei Mile-com SRL . „Prețul materiei prime constituie 450-800 de lei per tona şi este cumpărată de la fabricile de mobilă, ateliere de prelucrare a lemnului, asociaţii agricole. Cea mai bună nişă pentru noi este biomasa solidă din rumeguş de lemn de esențele tari, precum stejarul, salcâmul, pinul, iar brichetele finite costă 2000-2400 de lei/tona, în funcție de volumul achizițiilor și relațiile cu clientul”, spune Senti.
Unii producători reuşesc să achiziţioneze materia primă la preţuri mult mai mici, sau chiar gratuit, însă calitatea acesteia este, de obicei destul de proastă. Cea mai mare problemă este că mulţi furnizori oferă materie primă cu umiditate ridicată, iar uscarea acesteia majorează esenţial costul final al produsului.
Nici logistica nu este de ignorat, fiindcă fiecare 100 km de drum pentru transportarea materiei prime cresc cu 10 bani costul unui kilogram de brichete. Dacă se ia în consideraţie volumul mare care trebuie transportat cheltuielile pot fi destul de mari.
Preţul brichetelor în ţara noastră este de 1200-2200 lei/tonă, iar a peletelor 1800-2500 lei/tona în funcţie de materia primă din care este fabricat şi perioada de achiziţie. Cele mai ieftine brichete sunt din paie, iar cele din rumeguș de lemn de esenţă tare, din coji de nucă sau de floarea soarelui au cel mai ridicat preţ.
Viorel Senti afirmă că pentru a avea o afacere de succes este foarte important să-ţi alegi un utilaj sigur şi rezistent la uzură. „În ţara noastră chiar dacă ai un utilaj performant nu găseşti un specialist bun în repararea liniilor de producere a biocombustibilului solid, din acest motiv trebuie să improvizăm atunci când se defectează utilajul”, povestește antreprenorul.
Criza din Ucraina a dus la scumpirea cărbunelui şi la o creştere a volumului de utilizare a brichetelor şi peletelor în Republica Moldova. Un aport foarte mare în dezvoltarea acestei ramuri l-a adus Proiectul Energie şi Biomasă care este finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova. În cadrul acestuia au fost instalate cazane şi sisteme de încălzire cu o putere totală de 40 MW/h.
În prezent vânzarea brichetelor şi peletelor nu reprezintă o problemă. Proprietarii întreprinderii Mile-com SRL, care se află în satul Ghidighici spun că nu fac faţă cererii care este pe piaţă la acest produs şi au clienţi din toată ţara, iar în viitorul apropiat doresc să-şi mărească capacitatea de producere.
În localităţile unde biocombustibilul nu este foarte popular unii producători oferă gratuit o anumită cantitate de biocombustibil câştigând cu uşurinţă noi clienţi.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.