Opt deputați socialiști au înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care propun modificarea unor prevederi din Legea cu privire la medicamente și Legea privind protecția consumatorilor, legate de limba în care sunt scrise informațiile și instrucțiunile de utilizare a medicamentelor. Astfel, parlamentarii vor ca la acest capitol limba rusă să fie egalată cu limba română.
Deputații propun ca informaţia de pe ambalajele medicamentelor produse de către producătorii autohtoni să se expună în „limba de stat și în limba rusă ca limbă de comunicare interetnică”, modificând astfel reglementarea actuală, care statuează „limba de stat sau în limba de stat şi în una din limbile de circulaţie internaţională”.
De asemenea, socialiștii propun că prevederea „instrucţiunile de utilizare a medicamentelor se expun în limba de stat sau în limba de stat şi în limba rusă” să fie schimbată în „instrucţiunile de utilizare a medicamentelor se expun în limba de stat şi în limba rusă”.
Cele două prevederi se conțin în articolul 4 al Legii cu privire la medicamente.
În Legea privind protecția consumatorilor, autorii proiectului de lege vor înlocuirea textului „se interzice importul şi plasarea pe piaţă a produselor, prestarea serviciilor în lipsa informaţiei complete, veridice şi corecte în limba moldovenească sau în limbile moldovenească şi rusă” cu „se interzice importul şi plasarea pe piaţă a produselor, prestarea serviciilor în lipsa informaţiei complete, veridice şi corecte în limba moldovenească şi rusă”.
Totodată, în formularea „toate informaţiile, inclusiv cele verbale, referitoare la produsele, serviciile oferite consumatorilor, documentaţia de însoţire, precum şi contractele încheiate, trebuie să fie prezentate în limba moldovenească sau în limba moldovenească şi în una din limbile de circulaţie internaţională” se propune înlocuirea ultimei părți cu „în limba moldovenească și în limba rusă”.
Până a ajunge să fie examinat în plenul Parlamentului, proiectul de lege trebuie să treacă prin filtrul comisiilor parlamentare.
Amintim că în aceeași perioadă deputații socialiști au înregistrat un alt proiect de lege, prin care solicită introducerea patronimicului în buletinele și pașapoartele moldovenești. Autorii sunt de părere că lipsa acestuia creează probleme reprezentanților minorităților naționale și încalcă legislația.
Joi, PSRM și-a prezentat prioritățile pentru sesiunea parlamentară.