Apostila însă va fi condiționată de faptul ca modelul formularului să fie neutru, aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și de faptul că sigiliile și ștampilele aplicate pe act să nu conțină simbolurile rmn.

Guvernul încearcă astfel să aducă instituțiile de învățământ din stânga Nistrului și municipiul Bender în câmpul legal al R. Moldova, reglementând procedura de apostilare a actelor de studii eliberate de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană, în particular de Universitatea din Tiraspol. Proiectul se adoptă și pentru a le oferi tinerilor din rmn posibilitatea de a-și continua studiile și de a se angaja în câmpul muncii în străinătate.

„E o realizare! Consider că fiecare pas, oricât ar fi de mic, ne aduce mai aproape de soluționarea acestui conflict. Măsura aceasta e pentru confortul cetățenilor”, a subliniat premierul Filip.

Proiectul vine după recomandarea experților europeni. Amintim că apostila este o supralegalizare a unui document, necesară pentru ca documentul să fie recunoscut într-o țară semnatară a Convenției de la Haga.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!