Cel mai bine, țara noastră stă la capitolul obținerea unui credit (locul 23) și înregistrarea unei proprietăţi (locul 22). Iar cel mai prost la capitolul eliberarea unui permis de construcție (locul 175). Pentru a-l obține, o persoană trebuie să treacă prin 27 proceduri legale, într-o perioadă de timp de 247 de zile. De asemenea, în țara noastră este dificil să obții conectarea la electricitate (locul 149), după 7 proceduri trecute în 118 de zile.

Potrivit concluziilor realizate de Banca Mondială, în acest an, Republica Moldova s-a remarcat prin două reforme care au influențat pozitiv mediul de afaceri. De asemenea, Republica Moldova a făcut mai ușoară începerea unei afaceri prin eliminarea cerinței minime de capital.

Achitarea impozitelor a devenit mai ușoară pentru companii prin introducerea unui sistem electronic de plată a contribuțiilor la asigurările sociale. Totodată, a crescut cota de contribuție de asigurări de sănătate a angajatorilor, totodată au fost introduse noi cerințe de evidență contabilă a TVA. Pe primele locuri se află Singapore, Noua Zeelandă și Hong Kong, iar la coada clasamentului Eritreea, Libia și Republica Centrafricană.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!