Dacă computer-ul Dvs se comportă ciudat și vă dă erori la fiecare pas, sau dacă observați o mulțime de mesaje pop-up în timp ce navigați pe Internet, este foarte probabil că ați fost victima unui atac cibernetic. Într-un articol pentru Yahoo Finance, expertul în tehnologii, Daniel Howley, explică câțiva pași care trebuie făcuți în urma unui atac.
Cum poate fi eliminat software-ul malițios (malware)
Orice tip de software malițios care a fost instalat „pe furiș” de către atacator în computerul victimei se numește „malware”. Deseori, acesta are scop de a fura datele personale ale Dvs sau de a vă obliga să plătiți pentru servicii de care nu aveți nevoie.
Dacă aveți suspiciuni că computerul Dvs a fost infectat cu malware, primul lucru pe care trebuie să-l faceți e să deconectați Internet-ul. Astfel, atacatorul nu va mai putea să primească datele Dvs. Apoi, este necesar să instalați un antivirus (autorul recomandă brand-uri cum ar fi Symantec, McAfee și Bitdefender) și să efectuați o scanare a computerului. Antivirusul va detecta fișierile infectate și le veți putea elimina. Pentru a vă asigura că computerul Dvs este „curat”, autorul vă recomandă să efectuați încă o scanare după ce v-ați conectat, din nou, la Internet.
Cum să vă protejați de Ransomware
Ransomware este un software atât de malițios încât, deseori, proprietarii computerilor afectate sunt nevoite să elimine toate fișierele de pe discul dur.
Software-ul de gen Ransomware blochează computerul și criptează conținutul discului dur în așa fel încât unica posibilitate de a avea acces la fișierile Dvs e să plătiți o „răscumpărare” (ransom, în engleză) atacatorului. De cele mai multe ori, infractorii cer plăți în criptovalută.
Autorul articolului recomandă să nu cedați presiunilor escrocilor și să nu le plătiți.
„Cea mai bună soluție ar fi să reformatați sistemul Dvs și să eliminați toate datele de pe drive. Știu că sună grav, mai ales pentru cei care își păstrează pe discul dur informațiile de neînlocuit, cum ar fi fotografiile persoanelor dragi sau datele fiscale, însă, faptul de a le plăti infractorilor îi va încuraja și va pune mai mulți utilizatori în pericol”, susține Daniel Howley.
Ce trebuie să faceți atunci când contul Dvs pe Facebook a fost spart
Dacă prietenii Dvs vă spun că primesc niște mesaje ciudate de la Dvs pe Facebook, e foarte probabil ca contul Dvs ar fi fost spart de către un hacker.
În cazul în care atacatorul nu a schimbat parola și Dvs mai aveți accesul la contul personal, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să schimbați parola. Următorul pas e să verificați mesajele care au fost trimise în numele Dvs, să eliminați acele care arată ciudat și să le spuneți prietenilor Dvs pe Facebook să nu acceseze link-urile care au fost trimise anterior de pe contul Dvs.
În cazul în care nu puteți să vă logați, singura soluție e să încercați să restabiliți accesul folosind opțiunea „Am uitat parola”. Atunci Facebook-ul vă va pune niște întrebări pentru a se asigura că Dvs sunteți proprietarul contului.
Ce faceți atunci când datele Dvs bancare au fost furate
Dacă cineva a obținut accesul la datele bancare ale Dvs, cea mai bună soluție, potrivit autorului, este să vă abonați la un serviciu de monitorizare a cardului bancar pentru a vă asigura că nimeni nu încearcă să facă achiziții în numele Dvs. Totodată, autorul vă recomandă să verificați ultimele tranzacții pentru a vedea dacă ele au fost efectuate de Dvs și nu de altcineva.
Câteva recomandări pentru siguranța conturilor personale
- Folosiți parole diferite pentru fiecare cont. O parolă ar trebui să conțină atât litere, cât și cifre. Dacă vi este greu să memorizați parolele de la toate conturile, puteți folosi aplicații precum LastPass.
- Utilizați „autentificare dublă” (two-factor authentificaton, în engleza) pentru toate conturile Dvs pe Internet. Acest tip de autentificare presupune că, de fiecare dată când încercați să vă logați, trebuie să introduceți încă o parolă, generată în mod aleatoriu, care va fi trimisă pe numărul de telefon al Dvs sau prin intermediul unei aplicații.
- Fiți atenți la mesajele de e-mail pe care le deschideți. Evitați mesajele care vă roagă să faceți click sau să descarcați un fișier.
Vezi și aceste știri

Deputații se întrunesc mâine în prima ședință plenară din sesiunea ordinară de primăvară 2023. Prelungirea stării de urgență, pe ordinea de zi

FBI a descins cu percheziții locuința președintelui SUA, Joe Biden. Acțiunile au loc în cadrul dosarului documentelor secrete
