Ce s-a promis și ce avem. IATĂ în ce măsură au fost realizate angajamentele economice ale partidelor

Ce s-a promis și ce avem. IATĂ în ce măsură au fost realizate angajamentele economice ale partidelor
Foto: www.radiochisinau.md

Partidele politice care au venit la guvernare acum patru ani s-au întrecut în promisiuni, însă niciuna nu fost realizată pe deplin. Cel puțin aceasta este concluzia experților Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT. Aceștia au realizat un studiu în colaborare cu experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup pentru a vedea în ce măsură au fost îndeplinite angajamentele economice. Promisiunile și realizările partidelor politice pot fi văzute și pe site-ul Promis.md. 

„În general, progresul înregistrat de către partidele aflate la guvernare la capitolul economie și finanțe este unul destul de modest, în pofida faptului că în perioada analizată, 2010 - 2014, am avut anumite tendințe pozitive. Cauza principală este că promisiunile au fost supra exagerate și partidele au creat anumite așteptări, care nu au putut fi îndeplinite. Totodată, o cauză a fost un nivel limitat al responsabilității atunci când s-au avântat cu aceste promisiuni”, a declarat astăzi Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

În cadrul studiului, experții au atribuit patru calificative pentru fiecare promisiune: excelent - pentru promisiunile îndeplinite pe deplin și care au adus impactul scontat; calificativul bine este atribuit promisiunilor care au fost îndeplinite bine și au avut anumite efecte, însă nu fost pe deplină măsură sesizate; satisfăcător - atunci când au fost anumite inițiative legislative, însă efectele au fost modeste; nesatisfăcător - atunci când nu a fost îndeplinită promisiunea, nu au fost atestate acțiuni în acest sens.

Mai jos vă prezentăm o analiză a fiecărei promisiuni făcute de partidele politice acum patru și în ce măsură au fost realizate:

Crearea unui ghișeu unic pentru inițiearea unei afaceri
Calificativ: Bine

Progresul este unul bun, promisiunea a fost îndeplinită. A fost creat în 2011 un ghișeu unic, care a simplificat procedura de inițiere a afacerilor.

Crearea locurilor de muncă
Calificativul: Satisfăcător

În perioada analizată, a fost creat programul Pare 1+1, de atargere a remitențelor în economie, însă impactul acestor măsuri a fost unul destul de limitat. Avem și acel fond de subvenționare a producătorilor agricoli, care a avut un anumit efect, însă totuși per ansamblu, autoritățile nu au reușit să creeze 100.000 de locuri de muncă promise. În perioada 2010-2013, au fost create doar 29.400 de locuri de muncă, deci promisiunea a fost îndeplinită în măsură de 29%.

În același timp a crescut și numărul migranților cu circa 25.000 în perioada 2010-2013. Totodată, sectorul mici și mijlocii a rămas unul fragil, ponderea acestuia a fost diminuată de la 59% în 2010 la 57% în 2013, iar numărul total de angajați în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii s-a redus cu 3,5% în perioada analizată, ceea ce relevă anumite carențe privind calitatea mediului de afaceri în Republica Moldova.

Asigurarea creșterii economice durabile de 7-10%
Calificativ: satisfăcător

În perioada 2010-2013, economia națională a crescut în medie cu 5,5%. A crescut destul de rapid comparativ cu țările din regiune, însă comparativ cu promisiunea făcută, nu s-a realizat. „Mai mult decât atât, în anii viitori noi anticipăm o încetinire substanțială a creșterii economice, pentru că în perioada analizată nu au fost create motoare durabile de creștere economică”, constată autorii studiului.

Creșterea veniturilor populației - dublarea salariului mediu
Calificativ: nesatisfăctor

Salariul mediu a crescut nominal, în perioada 2010 - 2013, cu 27%, rămânând la cel mai scăzut nivel din Europa Centrală și de Est.

Transparența banilor publici
Calificativ: nesatisfăcător

Această promisiune ține de creșterea gradului de transparență a modului de utilizare a banilor publici, în special prin adoptarea unei noi Constituții, care ar stipula acest principiu. O nouă Constitiție nu a fost adoptată, iar problema transparenței bugetare a rămas una destul de acută. În 2012, Moldova a acumulat 59 de puncte din 100 la capitolul transparența banilor publici, fiind atribuit calificativul de transparență bugetară scăzută. Mai mult decât atât, acest indice s-a dimunat față de 2010, ceea ce relevă carenețe la capitolul asigurării transparenței.

Modalități mai simple pentri inițierea afacerilor
Calificativ: satisfăcător

A fost creat ghișeul unic pentru desfășurarea activității de întreprinzător. În același timp, a fost redus costul și timpul inițierii afacerilor, fapt atestat de raportul Doing Business al Băncii Mondiale. Republica Moldova a avansat de la poziția 82 în 2013 pe poziția 63 în 2014. „Cu toate acestea, persistă probleme la capitolul obținerii documentelor cu caracter permisiv, acele certificate, autorizații, în special de construcții, care este una din principalele probleme ale mediului de afaceri în Republica Moldova. O altă problemă legată de aceste permise este cea a corupției. În ultimul al competivității globale, corupția în Moldova este percepută drept principala barieră”, susțin experții.

Reducerea monopolurilor și a economiei subterane
Calificativ: nesatisfăctor

Această problemă persisită și choar s-a accentuat în unele sectoare, de exemplu în sectorul bancar cinci bănci controlează circa 75% din totalul activelor pe sector. Pe piața produselor petroliere, doar patru companii controlează 90% din volumul total de importuri și această pondere a crescut esențial din 2010 până în prezent. „Piața intermediarilor agricoli este un alt domeniu unde există o percepție negativă vizavi de situația nefastă concurențială. Această situație este agravată de efieciența scăzută a politcilor anti-monopol”, afirmă Adrian Lupușor.

 Îmbunătățirea climatului pentru investitori
Calificativ: satisfăcător

Republica Moldova a avansat la acest capitol cu opt trepte în clasamentul Doing Business în 2013 față de anul precedent și a obținut locul 78 din numărul total de 189 de țări incluse. Acest loc rămâne unul destul de scăzut comparativ cu țările din regiune, pentru că țari ca Belarus, Mongolia, Kazakhstan înregistrează progrese mai bune la acest capitol.

Dobândirea statului cu economie de piață liberă și funcțională
Calificativ: nesatisfăcător

Potrivit indicelui libertărții economice publicat recent de Heritage Foundation, Republica Moldova este percepută drept o țară cu o economie care nu este liberă, iar Banca Mondială califică Republica Moldova drept o țară cu piață mică, concurență limitată și acces limitat la inovații.

Revenirea cetățenilor aflați peste hotare
Calificativ: nesatisfăctor

Nu au fost create pârghii funcționale, prin care statul ar reuși să motiveze cetățenii să revină în țară. Tendințele migraționiste au continuat în perioada 2010-2013. Numărul migranților a crescut în fiecare an cu peste 5 mii de oameni și în același timp nu s-a reușit crearea unor oportunități economice pe intern, rata de ocupare a rămas la cel mai scăzut nivel din regiune, în 2013 fiind de 39%.

Asigurarea cursului de schimb valutar și inflație scăzută
Calificativ: Bine

În perioada 2010-2014, a fost asigurată o stabilitate relativă a situației macro-economice din țară. Produsul Intern Brut a crescut destul de rapid comparativ cu țările din regiune, a fost asigurată diminuarea deficitului curent, ca și pondere în PIB de la 7,9% până la 4,8% în 2013. Deci, au fost atenuate o serie de dezechilibre economice, iar situația inflaționistă a fost menținută în proximitatea nivelului țintit de Banca Națională. „Singura problemă a fost creșterea volatilității cursului de schimb, însă această problemă a fost mai curând cauzată de o anumită incertitudine și situație economică instabilă în regiune, în special în anul 2014 și nu a fost indusă de politica valutară a Băncii Naționale”, mai susțin experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Circa patru miliarde de lei, din cele șase vizate în dosarul „frauda bancară” au fost puse sub sechestru

Circa patru miliarde de lei, din cele șase vizate în dosarul „frauda bancară” au fost puse sub sechestru

Se caută boi pentru a mișca carul din loc

Se caută boi pentru a mișca carul din loc

Covor de flori în deșert: Atacama, unul dintre cele mai aride locuri din lume „a înflorit” (FOTO)

Covor de flori în deșert: Atacama, unul dintre cele mai aride locuri din lume „a înflorit” (FOTO)

Advertoriale
Noi dispozitive au fost dezvăluite în cadrul evenimentului Huawei de la Viena

Noi dispozitive au fost dezvăluite în cadrul evenimentului Huawei de la Viena

Tatiana Croitoru, oenologul cu cele mai medaliate vinuri: „Nu accept compromisuri în activitate” (INTERVIU)

Tatiana Croitoru, oenologul cu cele mai medaliate vinuri: „Nu accept compromisuri în activitate” (INTERVIU)

Teleport - un nou serviciu de taxi ce oferă confort sporit (VIDEO)

Teleport - un nou serviciu de taxi ce oferă confort sporit (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Natalia Morari, despre decizia de a reveni în fruntea TV8: „Colegii mi-au organizat un adevărat „товарищеский суд”
 • 2
  Cererea Nataliei Morari împotriva TV8 va fi examinată de instanța de judecată, după ce anterior nu i s-a dat curs. Explicația juristului
 • 3
  Cristina Guțu, ruda Nataliei Morari și cofondatoarea TV8, îi ia apărarea jurnalistei: „Deciziile din viața ei personală rămân deciziile ei”
 • 4
  Ce spune deputatul Carp despre semnătura în susținerea lui Plahotniuc: „O decizie colectivă a partidului”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.