Conform Codului Electoral, data scrutinului poate fi fixată cu cel puţin 60 de zile după ziua stabilirii datei alegerilor.

Cu alte cuvinte, admițând cel mai grăbit scenariu - în care CEC a fost deja informată despre demisia lui Dorin Chirtoacă și va decide data alegerilor la următoare ședință ordinară, programată pentru 27 februarie - Chișinăul va avea alegeri locale noi cel devreme la sfârșitul lunii aprilie.

Potrivit alineatului 1 al articolului 139 din Codul Electoral, demisia primarului este stipulată ca motiv expres pentru desfășurarea de alegeri noi.

O posibilă dată pentru desfășurarea scrutinului local este 20 mai. Cel puțin atunci susține Dorin Chirtoacă că ar putea avea loc scrutinul. În acest fel, s-ar putea să se meargă pe ideea desfășurării alegerilor locale concomitent cu cele din Bălți, unde a fost stabilită această dată pentru desfășurarea alegerilor locale noi, după ce primarul ales, Renato Usatîi, a demisionat.

Decizia lui Dorin Chirtoacă de a demisiona vine aproape în extremis. Și asta pentru că, conform Codului Electoral, nu se pot organiza alegeri noi pentru funcția de primar „dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului”. Actualul mandat al lui Chirtoacă expiră în iunie 2019.

Deocamdată CEC-ul nu a recepționat înștiințarea din partea autorităților locale privind cererea de demisie a primarului. O înștiințare în acest sens a fost depusă la CEC de către reprezentantul lui Chirtoacă, liberalul Ion Ceban.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!