Deficitul de personal, accesul la finanțe, incertitudinea cadrului legal, concurența neloială. Sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă companiile din Republica Moldova. Concluzia aparține unui studiu realizat în cadrul proiectului pentru ameliorarea competivității. Potrivit raportului, procesul de înregistrare a companiilor s-a îmbunătățit, mai puțin la 10% dintre agenții economici întâmpinând probleme în acest sens. De asemenea, mai puține sunt companiile care folosesc serviciile intermediarilor.
O altă problemă cu care se confruntă agenții economici ține de notificarea în comerț. În acest sens, eforturile Guvernului sunt subminate de autoritățile locale. Autorii studiului sunt de părere că este nevoie de o mai mare presiune asupra APL-urilor pentru ca acestea să respecte legislația.
Raportul mai arată că deși controalele au devenit mai puțin frecvente, acestea au o durată mai mare. De asemenea, capacitatea sistemului judiciar de a rezolva problemele agenților economici nu s-a schimbat. Una din cinci companii are de soluționat conflicte, și doar 9% dintre agenții economici percep că sunt tratați egal în fața legii.
Potrivit studiului, procedurile de import au devenit mai complexe, dar importatorii nu au remarcat îmbunătățiri la condițiile de import. Totodată, certificarea bunurilor este mai scumpă, iar durata de certificare a loturilor individuale a fost redusă.
Studiul mai precizează că una din patru companii se confruntă cu deficit de personal, iar 38% dintre compaii sunt de părere că în țara noastră legea este aplicată selectiv.
Vezi și aceste știri

Autorii din R. Moldova își vor putea traduce lucrările literare și științifice în străinătate cu suportul statului

Numărul beneficiarilor de ajutor pentru perioada rece anului va fi majorat. Crește și termenul procesării cererilor depuse
