DOC. Conferință de presă comună și publicarea interviurilor integral. Cele 11 solicitări ale fundației „Sf. Gheorghe” adresate RISE Moldova

DOC. Conferință de presă comună și publicarea interviurilor integral. Cele 11 solicitări ale fundației „Sf. Gheorghe” adresate RISE Moldova

Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe” a venit cu o declarație de presă în care respinge informațiile prezentate de investigația jurnaliștilor. Reprezentanții platformei caritate.md au publicat un comunicat de presă prin care solicită o serie de lucruri platformei Rise Moldova.

Caritate.md declară că prin investigația RISE Moldova „munca de ani de zile a fost, practic, zădărnicită”, iar reporteriii au fost catalogați drept „imuni la adevăr”, „care sub paravanul libertății de opinie și a promovării valorilor democratice se dau drept o Vacă Sacră, dar în realitate nu demonstrează echidistanță și imparțialitate și atentează la demnitatea umană”.

 Ei au făcut o serie de solicitări echipei RISE Moldova, pe care vă le prezentăm mai jos în formula întocmită de platformă:

⦁ Solicităm echipei „RISE Moldova” să expună pe platforma lor, la dispoziția opiniei publice și a donatorilor interesați și spre informarea organelor abilitate, interviul integral cu doamna Svetlana Sainsus. Nu părți din el, la discreția ziaristei, ci materialul brut, neredactat.

⦁ Solicităm echipei „RISE Moldova” să expună pe platforma lor imaginile video integrale brute, făcute cu camera ascunsă în biroul „RISE Moldova”, în momentul în care fondatorul ⦁ www.caritate.md domnul Alexandru Rusnac se afla la sediul ziariștilor.

⦁ Solicităm respectuos echipei „RISE Moldova” să prezinte integral materialele care au stat la baza „investigației” „Caritate” în adresa Consiliului de Presă al Republicii Moldova și organelor de anchetă.

⦁ Reieșind din sensibilitatea subiectului, rugăm respectuos Consiliul de Presă al Republicii Moldova să efectueze propria investigație, având la bază materialele de care dispune „RISE MOLDOVA”, sau să delegheze această posibilitate unor ziariști integri.

⦁ Reieșind din sensibilitatea subiectului, solicităm respectuos reprezentanților mass-media până la finalizarea anchetei să nu facă uz de solidaritate profesională și să prezinte subiectul echidistant și obiectiv. Nimeni nu poate fi mai presus de lege, așa cum le place ziariștilor să declare despre guvernanți, nici chiar ziariștii de investigație, iar neprofesionalismul în mediul jurnalistic este la fel de periculos ca bisturiul din mâna unui chirurg fără studiile necesare.

⦁ Solicităm echipei „RISE Moldova” desfășurarea unei conferințe de presă comune, în care toate părțile să poată adresa întrebări și obține răspunsuri, de a cere probe și prezenta contraargumente. Rugăm ziariștii de la ”RISE Moldova” să asigure și prezența doamnelor Cebotari și Maleandra.

⦁ Solicităm implicarea Ministerului Sănătății si suntem gata să achităm integral investigațiile medicale ale copiilor ambelor familii, la cazurile cărora se face referință în „investigația” „RISE Moldova”, dacă aceste investigații sunt necesare pentru a stabili adevărul.

⦁ Solicităm organele abilitate din Republica Moldova să efectueze un audit financiar și investigațiile necesare, pe toate dimensiunile - atât administrativă, cât și de drept - a activității Fundației ”Sfântul Gheorghe” și a portalului ⦁ www.caritate.md, din prisma învinuirilor ce le sunt aduse. Ne asumăm responsabilitatea să ne prezentăm la prima chemare a organelor de anchetă, în speranța că aceasta va urma în timpul cel mai apropiat.

⦁ Solicităm organele abilitate să investigheze sursa și legalitatea apariției la terțe persoane a materialelor dosarului intentat, inclusiv a interceptărilor audio, în circumstanțele în care nouă aceste materiale nu ne-au fost aduse la cunoștință.

⦁ Solicităm organelor abilitate să investigheze probabilitatea că unul dintre reporterii ”RISE” să-și fi însușit la întâlnirile cu sursele de informare calitatea de colaborator al organelor de forță ale statului.

⦁ Solicităm organelor abilitate să se autosesizeze în baza comunicatului respectiv și să elucideze sub aspect legal probabilitatea ca persoanele intervievate de către ”RISE Moldova” să fi depus declarații false, precum și probabilitatea ca ziariștii ”RISE Moldova” să fi denaturat premeditat sensul probelor acumulate, ignorând codul deontologic și acoperindu-se cu dreptul la libertatea presei.

„Reieșind din faptul că credibilitatea noastră ca platformă de caritate poate fi restabilită doar prin proba contrarie și ținând cont de faptul, că de activitatea www.caritate.md depinde evoluția tratamentelor celor 154 de pacienți în așteptare și aflați deja la clinică, mulți în stare gravă, și acumularea fondurilor necesare asumate, rugăm organele de drept ale Republicii Moldova derularea cât mai operativ posibilă a anchetei. Garantăm întreaga noastră deschidere. Decizia privind acțiunile noastre legale la falsele acuzații ale ”RISE MOLDOVA” va fi luată în viitorul apropiat, aspect ce va fi adus la cunoștința publicului.”

Documentul integral îl puteți citi mai jos:

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice ale R. Moldova în Belgia vor putea fi angajați în țara de reședință

Membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice ale R. Moldova în Belgia vor putea fi angajați în țara de reședință

Locuitorii raioanelor Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești vor avea acces la apă potabilă. Acordul dintre R. Moldova și România, ratificat

Locuitorii raioanelor Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești vor avea acces la apă potabilă. Acordul dintre R. Moldova și România, ratificat

Incendiu la Piața Centrală: Focul a izbucnit într-o gheretă cu haine

Incendiu la Piața Centrală: Focul a izbucnit într-o gheretă cu haine

Advertoriale
LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gradul de vulnerabilitate pentru compensații la energia consumată, deja disponibil pe compensatii.gov.md. Cum verificăm
 • 2
  Ultima oră! Daniel-Marius Staicu devine șef la Serviciul „Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor”, după ce a condus instituția similară din România
 • 3
  Unde se pot adresa cetățenii nemulțumiți de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită
 • 4
  Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru luna decembrie va fi de 785 de dolari pentru o mie de metri cubi
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.