VIDEO. Interviu cu Jonathan Katz, adjunctul viceadministratorului USAID pentru Europa și Eurasia

VIDEO. Interviu cu Jonathan Katz, adjunctul viceadministratorului USAID pentru Europa și Eurasia
Foto: captură video

Zilele trecute adjunctul viceadministratorului USAID pentru Europa și Eurasia, Jonathan Katz, a vizitat țara noastră pentru a doua oară în ultimele patru luni. Cu această ocazie Agora a realizat un interviu în care au fost abordate mai multe subiecte ce țin de relația Republicii Moldova cu Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională și proiectele implementate în țara noastră.

Agora: Dle Jonathan Katz, în primul rând țin să vă salut și să vă spun bine ați venit în Moldova. Știu că anterior ați mai vizitat țara noastră. De această dată cu ce scop și gânduri veniți?

Jonathan Katz: Vă mulțumesc pentru această oportunitate de a mă afla astăzi aici, este a doua mea vizită în Moldova în ultimile patru luni. Am venit în Moldova la scurt timp după semnarea Acordurilor de Asociere și Liber Schimb cu UE. În acest moment istoric pentru Moldova, suntem aici pentru a susține Moldova pe calea sa de integrare europeană. În funcția de adjunct al viceadministratorului Biroului USAID pentru Europa și Eurasia, mi-am propus să vin la fața locului și să discut la direct cu cetățenii, comunitatea oamenilor de afaceri, societatea civilă și reprezentanții Guvernului, pentru a identifica noi modalități, astfel ca Moldova să progreseze.

A: Cum apreciați dumneavoastră relația USAID cu autoritățile din Republica Moldova?

J. K.: De când USAID activează în Moldova, ne mîndrim cu programele și acitivitățile implementate, care vin să susțina poporul moldovenesc. Ceea ce, cu adevarat, ne dorim să facem acum, este să ajutăm Moldova să împărtășească și să beneficieze de valorile europene, să promoveze guvernarea democratică, justiția corectă și să profite de avantajele economice oferite ca rezultat al încheierii Acordurilor de Asociere și Liber Schimb cu UE.  

A: Care sunt condițiile pentru a beneficia de această asistență financiară, tehnică sau alt gen de asistență?

J. K.: Am stabilit parteneriate cu Guvernul, societatea civilă și producătorii locali. Spre exemplu, am avut întrevederi foarte productive cu reprezentanții Moldova Fruct, Asociația Micilor Producători de Vinuri, cu care colaborăm în cadrul proiectelor USAID. Avem parte de niște parteneri extraordinari, care contribuie la apropierea Republicii Moldova de vest și Uniunea Europeană. Pentru noi este esențial să găsim parteneri dedicați dezvoltării Moldovei pentru beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. În perioada recentă am identificat numeroase oportunități de colaborare care au fost susținute atît de Guvern cît și de cetățeni, programele noastre axîndu-se pe buna guvernare și dezvoltarea economică.

A: De ce v-am pus această întrebare, pentru că bănuiesc eu, atât autoritățile, cât și antreprenorii ar trebui să înțeleagă că USAID nu vine cu un sac de bani în spate ci sunt anumite criterii, condiții care trebuiesc respectate pentru a beneficia de acest suport.

J. K.: Partenerii noștri locali trebuie să contribuie la o Moldovă cu o bună guvernare, transparență, lupta cu corupția, și să întrunească anumite criterii pentru a stabili parteneriate lucrative. În Moldova, lucrăm în cadrul unor parteneriate, atît cu organizații locale, cît și cu alți parteneri de dezvoltare, inclusiv UE, pentru a ajuta moldovenii să-și construiască viitorul, să adopte legislația necesară pentru a asigura creșterea economică a țării și o guvernare democratică. Aveți dreptate, oferim un ajutor moldovenilor pentru a obține ceea ce își propun ei pentru beneficiul tuturor cetățenilor.

A: Vorbiți-ne despre proiectele pe care le implementați aici. Care, în opinia dvs sunt cele mai reușite?

J. K.: Consider că, la moment, cele mai importante și de succes proiecte sunt în domeniul Agriculturii. Fermierii din Moldova se confruntă cu un șir de dificultăți ca rezultat al embargoului impus de Rusia, o piață de desfacere tradițională. Doar în acest an, USAID a adăugat 2 mln. Dolari SUA la suma inițială preconizată pentru programele din agricultură. Încercăm în situația dificilă creată să găsim alte oportunități, alte pieți de desfacere pentru vinificatori și producătorii locali de struguri, mere, etc.

A: Cum pot beneficia fermierii din Moldova de resursele financiare pe care le oferiți?

J. K.: Deja lucrăm la direct cu fermierii. Săptămîna curentă, spre exemplu, un grup de fermieri va călători în România, pentru a discuta noi oportunități de conlucrare. La fel, în cadrul programelor existente, oferim un șir de oportunități  producătorilor de mere, dar suntem deschiși colaborării și cu alți parteneri locali.

A: Dacă ar fi să vorbim de o cifră a tuturor proiectelor implementate, care ar fi suma totală?

J. K.: Voi reveni cu o cifră concretă mai tîrziu, deoarece asistența noastră este divizată conform proiectelor care se implementează, dar vă pot spune că suma este substanțială. Desigur că nu putem contracara în întregime efectele negative ale embargoului, dar putem crea oportunitati noi într-o situație dificilă, să facilităm accesul la piața europeană, orientul mijlociu, pieți la care moldovenii nu s-au gîndit pînă acum. Și atunci cînd considerăm piața europeană - cea mai mare piață de desfacere, există oportunitatea de a transforma comunitatea producătorilor agricoli din Moldova și produsele, care sunt exportate, ceea ce nu era posibil pînă nu demult. În timpul primei mele călătorii în Moldova, am vizitat o vinărie la sudul Moldovei, Etcetera, și am atestat calitatea înaltă a vinurilor moldovenești. Sunt sigur că  atunci cînd produsele vor fi expuse unor pieți noi, va crește si cererea. Unii se referă la Moldova ca la o „grădină”, și nu văd de ce nu ar fi grădina Europei. Reieșind din oportunitățile oferite de Acordul de Liber Schimb, si Acordul de Asociere semnate cu UE, putem explora potentialul enorm al Moldovei de a oferi produse pe masura asteptărilor consumatorilor europeni. Sperăm că moldovenii vor continua să profite de oportunitățile oferite de programele USAID, si reformele implemetate in domeniul agriculturii, vor aduce schimbări benefice si vor plasa produsele si vinurile moldovenesti pe harta mondială. 

A: Peste aproximativ o lună în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. Care sunt așteptările dvs de la acest scrutin electoral?

J. K.: Cred că alegerile sunt de o importanță critică pentru Moldova, și credem că ele trebuie să fie transparente și libere, și suntem convinși că se vor petrece bine. Statele Unite vor continua să conlucreze cu toti cetățenii Republicii Moldova, vor susține creșterea economică, consolidarea proceselor democrațice, și apropierea Moldovei de UE,  in baza prevederilor Acordurilor de Asociere si Liber Schimb. 

A: În țara noastră sunt forțe politice care promovează un alt vector extern decât cel european. În cazul în care aceste forțe politice ar veni la guvernare sau ar obține o majoritate, acest lucru va influența cumva asupra politicilor promovate de USAID?

J. K.: Dupa cum am mai spus, proiectele noastre sunt multianuale, si suntem gata sa conlucrăm cu orice guvern. Ceea ce vrem să facem este să promovăm un viitor mai bun pentru toti cetățenii, si desigur să consolidăm democrația, economia, transparența, să promovăm reforme. USAID va continua să conlucreze cu următorul guvern RM, instituit în urma alegerilor libere și transparente, precum am facut-o dintotdeauna.  

A: Dle Katz vă mulțumim pentru această discuție

J. K.: Vă muțumesc pentru această oportunitate. 

Vezi și aceste știri
Klaus Iohannis desemnează un nou prim-ministru. Este actualul ministru al Finanțelor

Klaus Iohannis desemnează un nou prim-ministru. Este actualul ministru al Finanțelor

Moldovenii stabiliți în Italia, despre epidemia coronavirus: „Te temi să tușești pe stradă, pentru că toți fug de tine. Magazinele au fost golite” (FOTO/VIDEO)

Moldovenii stabiliți în Italia, despre epidemia coronavirus: „Te temi să tușești pe stradă, pentru că toți fug de tine. Magazinele au fost golite” (FOTO/VIDEO)

Tipărit în peste o mie de exemplare: Familia Dodon pare să aibă propriul pomelnic

Tipărit în peste o mie de exemplare: Familia Dodon pare să aibă propriul pomelnic

Advertoriale
30 de studenți din Moldova – premiați de MAIB în Programul „Burse pentru Viitorul Tău”

30 de studenți din Moldova – premiați de MAIB în Programul „Burse pentru Viitorul Tău”

Începe expoziția BEAUTY-2020! Să ne reîncărcăm cu energie, oferte speciale și frumusețe

Începe expoziția BEAUTY-2020! Să ne reîncărcăm cu energie, oferte speciale și frumusețe

Un deceniu de activitate în care Fundația Orange Moldova face lumea mai bună

Un deceniu de activitate în care Fundația Orange Moldova face lumea mai bună

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
  PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristina Pozneac: „Fotografia este despre viață.”. Interviu cu și despre EA, cea care...
 • Legați prin sânge și aceeași pasiune. „Frații E30” despre interesul pentru mașini,...
Cele mai populare
 • 1
  De la 500 de milioane de dolari - la 200 de milioane. Chicu a explicat în ce condiții se negociează creditul cu Rusia și câți ani va avea Moldova la dispoziție pentru a plăti datoria
 • 2
  În timp ce Algeria a confirmat primul caz de Coronavirus, un bebeluș din China s-a vindecat fără tratament
 • 3
  Pensiile moldovenilor care muncesc în Rusia, dar și a cetățenilor ruși din Moldova, sub lupa autorităților
 • 4
  Italia înregistrează 322 de persoane infectate cu Covid-19 și 11 decese
Autentificare