Trei într-o mașină, pe rute noi. Cum vor susține examenul la șoferie cei din Chișinău și Bălți

Trei într-o mașină, pe rute noi. Cum vor susține examenul la șoferie cei din Chișinău și Bălți

Agenția Servicii Publice anunță că rutele la proba practică și subproba pe traseu a examenului pentru obţinerea permisului de conducere la Chișinău și Bălți s-au modificat. Schimbările au fost operate pentru a asigura un proces de examinare transparent şi obiectiv.

La elaborarea sistemului de rute de examinare propus pentru SCCA Chişinău s-au exclus sectoarele de drum public cu o intensitate a circulaţiei rutiere foarte sporită şi cele pe care deseori se produc ambuteiaje. Noul sistem permite examinarea a trei candidaţi pe o rută fără a se reveni la punctul de pornire, ceea ce va contribui la fluidizarea procesului de evaluare.

Astfel, pentru Secția calificare a conducătorilor auto din municipiul Chişinău numărul rutelor de examinare la categoriile/subcategoriile B, BE, D1, D1E şi D au fost reduse de la zece la cinci. Lungimea rutei s-a mărit de la 6,6 km - 8,2 km la peste 21 km, astfel fiecărei persoane examinate îi revin câte 7 km. La fel s-a micșorat și numărul rutelor de examinare la categoriile/subcategoriile C1, C1E, C şi CE de la cinci la trei. Și în acest caz lungimea rutei s-a mărit de la 8 km la 24 de km, iar fiecărei persoane revenind-ui câte 8 km.

Publicitate

Pentru Secția înmatriculare a transportului şi calificare a conducătorilor auto din municipiul Bălţi, la categoriile/subcategoriile B, BE, D1, D1E şi D, au fost modificate rutele de examinare nr. 5 şi nr. 6, concomitent a fost aprobată și o rută nouă, ruta nr. 9. Lungimea traseelor este de la 7,5 km la 9,5 km. Pe fiecare rută va fi examinată câte o singură persoană. La categoriile/subcategoriile C1, C1E, C şi CE sunt aprobate patru rute de examinare. Lungimea lor variază între 10 - 19 km și prevede examinarea uneia sau a două persoane, în dependenţă de lungimea rutei.

Reamintim că, în prezent, selecția rutelor pentru fiecare candidat examinat în parte se efectuează aleatoriu, printr-un sistem automatizat. De asemenea, înainte de susținerea probei practice, în scopul acomodării cu vehiculul utilizat în procesul de examinare, candidatului i se oferă posibilitatea de a parcurge o distanţă de până la 100 de metri, care nu se include în procedura de evaluare.

Noile rute de examinare pot fi vizualizate accesând următorul link: http://asp.gov.md/ro/examinarea-conducatorilor-auto/rute (link is external)

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal