Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I

Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I

Cantități imense de date procesate, aproape 48 de ore de muncă în echipă, multe emoții și cinci jocuri inovatoare care pun accent pe experiența utilizatorului. Acesta este bilanțul primului hackathon studențesc de realitate virtuală desfășurat în acest weekend în incinta Universității Tehnice din Moldova (UTM).

Zeci de studenți specializați în Comunicații și Tehnologia Informației s-au înscris la cursurile extracurriculare „Bazele dezvoltării aplicațiilor VR", organizate de compania Rift Time. Timp de câteva săptămâni, tinerii petreceau ore în șir învățând noțiuni VR și lucrând la propriile proiecte. În final, 15 dintre ei au avut posibilitatea să participe la primul hackathon VR pentru studenți.

Tinerii s-au împărțit în cinci echipe compuse din câte trei persoane. Echipele au avut la dispoziție mai puțin de 48 de ore pentru a-și transforma proiectele într-un produs DEMO gata de utilizat.

Photo Credit: Dorian Saranciuc 

Deși nu existau limitări cu privire la tipul produsului, toate echipele au prefarat să creeze jocuri VR.

„Ne așteptam la acest lucru. Tinerii din ziua de azi sunt utilizatorii activi ai jocurilor, de aceea, participanții au ales să facă anume astfel de proiecte”, a comentat reprezentantul Rift Time, Roman Gluck.

În prima zi a hackathonului, fiecare echipă și-a anunțat denumirea și a prezentat conceptul jocului. Iată care au fost ideile anunțate:

Echipa Dream Team și-a propus să creeze un labirint virtual, VR Maze, scopul utilizatorului fiind să găsească cheia pentru a ieși din labirint. Totodată, utilizatorul ocolește obstacole și colectează diverse bonusuri, cum ar fi diamantele.

Echipa Potatoes a dat frâul liber imaginației pentru a crea un joc VR care întrunește elemente de shooter și arcade. Utilizatorul, înarmat cu tot felul de puști și mitraliere, se pomenește sub apele Oceanului Pacific. Scopul jocului e să faci fața atacurilor care provin de la diferiți monștri marini. Dacă reușești să te menții în viață timp de câteva minute, obții un premiu sub formă de o monedă bitcoin.

Ca și colegii lor de la Dream Team, echipa Vision Quest a mizat pe crearea unui joc-labirint. Însă în loc să colecteze diamante, utilizatorul strânge banane. Obiectivul jucătorului este să treacă peste toate obstacole, fără a atinge pereții labirintului. E un joc care testează capacitatea de concentrare a persoanei. Jocul este însoțit de sunete amuzante, care seamănă cu vocile personajelor din filmul de animație Minionii.

Echipa Virtual Craft și-a propus să iasă din tipare și a creat un joc în care utilizatorul trebuie să se alăture „forțelor malefice”. Jucătorul manevrează o cometă care are drept scop să distrugă cât mai multe planete ce îi apar în cale. Între timp, cometa trebuie să se ferească de mine și să colecteze „particule albastre”. Autorii au numit jocul „Angry Comet”.

Băieții din cadrul echipei NoSpam au venit cu ideea unui joc pe care l-au numit „Galaxy Run”. Utilizatorul se pomenește într-o lume imaginară a viitorului și aleargă printr-un spațiu fără sfârșit, eschivând monștri și sărind peste obstacole. Jocul îți permite să-ți testezi concentrarea, dar și să te relaxezi după orele petrecute în fața computerului, susțin creatorii.

Fiind ghidate de către mentorii Rift Time, echipele participante au avut la dispoziție mai puțin de 48 de ore pentru a crea produsul final și pentru a-l prezenta în fața publicului și a unui juriu compus din experți în domeniu.

Fiecare prezentare a fost urmată de o demonstrație demo, în cadrul căreia spectatori și experți și-au pus ochelarii de realitate virtuală și au testat jocurile create de concursanți.

Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I Studenții UTM au participat la primul hackathon VR pentru tineri: 5 proiecte care au concurat pentru locul I

Echipele au fost punctate conform criteriilor „Prezentarea Proiectului”, „Design”, „Interacțiunea” și „Plăcerea din joc”, notele acordate fiind de la 1 la 10 la fiecare poziție.

În final, premiul mare - un internship la compania Rift Time - a fost câștigat de către băieții din echipa NoSpam: Liviu Cernei, Mihai Lungu și Andrei Corobco, toți trei fiind studenți în anul II la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM) UTM.

Photo Credit: Dorian Saranciuc 

„Ideea a fost să facem un joc simplu cu elemente futuristice. Ne-am gândit că jocurile de gen „endless running” mereu au fost în top, atât pe Android, cât și iOS și PC”, a spus reprezentantul echipei, Mihai Lungu.

Citiți de asemenea: Trei tineri de la Universitatea Tehnică au câștigat primul hackathon studențesc de realitate virtuală

Membrii juriului au remarcat designul jocului și superioritatea acestuia la capitolul „user experience”.

„Este un joc dinamic, nu m-am plictisit nicio secundă”, a accentuat membrul juriului, reprezentantul echipei Rift Time, Dumitru Gangaliuc.

Proiectul tinerilor va fi prezentat în aprilie în cadrul competiției Rube Goldberg.

Pe locul II s-au plasat băieții din echipa Potatoes, iar „bronzul” i-a revenit echipei Dream Team.

Drept recompensă pentru efortul lor în timpul orelor extracurriculare, toți participanții au primit certificate și au fost „scutiți” de evaluări de către conducerea Direcției Tehnologia Informației și Comunicații UTM.

Șeful Departamentului Ingineria software și automatică, Dumitru Ciorbă, i-a felicitat pe participanți și s-a arătat mulțumit de parteneriatul cu compania Rift Time, menționând că astfel de inițiative le permit instituțiilor de învățământ să aducă la zi programul, în conformitate cu cerințele pieței de muncă.

„Interesul este definit în primul rând de industrie. De mult discutăm despre acest tip de colaborare și, în sfârșit, el s-a realizat. Sunt nespus de bucuros. Tehnologiile de realitate virtuală permit implementarea diverselor proiecte importante în educație, cultură, medicină și alte domenii”, a declarat specialistul. 

După încheirea evenimentului, studenții și-au împărtășit impresiile cu reporterul AGORA.

 „Am dorit să facem un joc, iar cel mai apropiat tip de joc pentru noi ca adolescenți sunt shooters. Apoi ne-a venit ideea să adăugăm elemente de arcade, ca inamicii să vină în continuu, iar noi să-i atacăm, să-i distrugem și să supraviețuim cât mai mult timp”, a spus Stelian Neculii din echipa „Potatoes”.

„Am vrut să adăugăm un element hardcore, să zicem așa. Atunci ne-a venit ideea cu bitcoin-ul. Voiam să creăm un shooter, însă un joc în care trebuie doar să împuști e cam plictisitor. Dar dacă începi să colectezi banuții și, în același timp, să te aperi, asta îți dă un efect de action”, a spus coechipierul său, Ion Chiriac.

 „VR este o direcție nouă, astfel de evenimente nu s-au mai organizat până acum în incinta universității și am fost foarte entuziasmată când am aflat despre hackathon”, a spus membra echipei Dream Team, Arina Chiroșca, una dintre cele două fete care au participat la hackathon.

„Principiul acesta că IT-ul este un domeniu al băieților încă persistă. Cred că, pe viitor, asta se va schimba. În anii recenți am observat că mai multe fete încep a aplica la specialitatea noastră”, a adăugat ea.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, i-a felicitat pe participanți și s-a pronunțat în favoarea unei cooperări mai intense între mediul academic și companiile IT, în vederea îmbunătățirii procesului educațional și a încadrării studenților și absolvenților în câmpul muncii.

„Sperăm să avem în continuare o colaborare reală, nu doar pe hârtie, între universitate și companii”, a spus acesta.

Toți participanții la eveniment au primit certificatele emise de Universitatea Tehnică a Moldovei şi Rift Time Moldova, cu credite ECTS, ce confirmă studierea cursului „Bazele dezvoltării aplicațiilor VR”.

Evenimentul a fost organizat în incinta Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, laboratorul „Tehnologii de Realitate Mixtă", echipat cu suportul Administrației UTM, la inițiativa șefului Direcției TIC, Dinu Țurcanu. Potrivit surselor din cadrul universității, la echipamentele existente se vor adăuga multiple dispozitive noi asociate tehnologiilor VR/MR.

Proiectul „Virtual Reality Course and Hackathon” a fost organizat de compania Rift Time, în colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei, fiind susținut de Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID), Asociația Companiilor Creative (COR) și Ambasada Suediei.

Portalul de știri AGORA este partenerul media principal al evenimentului.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria foarte vulnerabilă. Statistică expusă de Dan Perciun

78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria foarte vulnerabilă. Statistică expusă de Dan Perciun

VB Talks | Podcast by Victoriabank | Dana Ciobanu & Alex Leahu: „Școala trebuie să fie colorată” (VIDEO)

VB Talks | Podcast by Victoriabank | Dana Ciobanu & Alex Leahu: „Școala trebuie să fie colorată” (VIDEO)

Parlamentul, în ședință. Deputații vor examina proiectul de lege privind prelungirea stării de urgență (LIVE)

Parlamentul, în ședință. Deputații vor examina proiectul de lege privind prelungirea stării de urgență (LIVE)

Advertoriale
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking

SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking

Circa 3 000 kg de produse alimentare au fost colectate timp de o zi, în cadrul campaniei de anti-risipă

Circa 3 000 kg de produse alimentare au fost colectate timp de o zi, în cadrul campaniei de anti-risipă

Brazi, globulețe și sclipici! Magazinele METRO ți-au pregătit tot ceea de ce ai nevoie pentru a-ți decora casa de sărbătorile de iarnă (FOTO)

Brazi, globulețe și sclipici! Magazinele METRO ți-au pregătit tot ceea de ce ai nevoie pentru a-ți decora casa de sărbătorile de iarnă (FOTO)

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gradul de vulnerabilitate pentru compensații la energia consumată, deja disponibil pe compensatii.gov.md. Cum verificăm
 • 2
  Ultima oră! Daniel-Marius Staicu devine șef la Serviciul „Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor”, după ce a condus instituția similară din România
 • 3
  Pensiile nu vor fi indexate conform ratei inflației, așa cum prevede legea. Spatari: „Este foarte scump”
 • 4
  Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru luna decembrie va fi de 785 de dolari pentru o mie de metri cubi
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.