Diacov, despre partajarea politică a instituțiilor în AIE: Filat a crezut că-i cel mai deștept, dar a primit ce a meritat

Diacov, despre partajarea politică a instituțiilor în AIE: Filat a crezut că-i cel mai deștept, dar a primit ce a meritat

Potrivit fostului procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, la partajarea politică a instituțiilor de către Alianța pentru Integrarea Europeană, după venirea acesteia la putere în 2009, Vlad Filat și PLDM își luaseră Ministerul Justiției. Fratele democratului Dumitru Diacov spune că în platforma politică a AIE era prevăzut că Procuratura Generală, în urma reformării justiției, urma să treacă în subordinea Minsiterului Justiției. Acest lucru nu s-a întâmplat, spune Diacov, iar ca urmare „domnul Filat a primit ceea ce a meritat”. „Dacă-și lua Procuratura poate era să stea acasă”, a mai spus fostul procuror, precizând că nu este un secret pentru nimeni că Procuratura Generală a fost partajată Partidului Democrat.

„Eu am urmărit de la bun început. Domnul Filat a crezut că e cel mai deștept dintre toți, și-a luat Min Justiției. Dar în platforma lor politică era prevăzut că procuratura să fie parte componentă a Ministerului Justiției. Și a crezut că după ce ei o să pună toate punctele pe i, pe urma în Parlament o să voteze măsura asta, care intra în programul de reformare a justiției. Ca procurorii toți să fie magistrați, cum e în România, SUA și alte părți. Și domnul Filat a crezut că procuratura o să-i cadă în poală pur și simplu așa. Ei, n-a fost să fie așa, și domnul Filat și-a primit ceea ce a meritat”, a declarat Diacov în cadrul emisiunii Important de la TVC 21.

„Dacă-și lua Procuratura poate era să stea acasă”; mai spune el. „Procuratura a fost partajată Partidului Democrat, e clar. [...] Procuratura hotărăște când și în ce condiții se intentează un dosar penal”.

Publicitate

În continuare, Ivan Diacov a fost întrebat despre cât de liberă crede că este justiția moldovenească. „Justiția nu este liberă în nici într-un fel. Dar nu se face așa cum își închipuie unii - că se telefonează în fiecare zi. Nu. Procurorii îs foarte citiți, foarte deștepți, se orientează singuri. [...] Acum justiția e foarte liberă, dar ea e partajată politic, și oamenii știu asta. Oamenii care conduc astăzi au fost născuți, crescuți, educați în perioada lui Voronin. Și s-au admis multe lucruri în perioada ceea. Eu mă gândeam că toți acești oameni o să fie eliminați la venirea la putere a democraților, pentru că atunci când au venit comuniștii cam toți oamenii cu experiență au fost eliminați”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal