Victima atacului din cartierul Sculeni din Capitală continuă să caute dreptate, la două luni după ce a fost jefuită

Victima atacului din cartierul Sculeni din Capitală continuă să caute dreptate, la două luni după ce a fost jefuită

În seara de 3 ianuarie 2018, în timp ce venea acasă de la serviciu, Ana Niculăeș a fost atacată, târătă pe asfalt și jefuită de un individ necunoscut. Totul s-a întâmplat în apropiere de strada Mesager, în cartierul Sculeni din Capitală. În urma atacului, femeia a depus cereri la Primărie și instituțiile MAI, solicitând să fie luate măsuri pentru sporirea nivelului de securitate în cartierul respectiv. Reprezentanții forțelor de ordine spun că muncesc pentru identificarea infractorului. Însă, potrivit Anei, în loc de sprijin, ea a avut parte de replici nepotrivite din partea polițiștilor, iar locul unde a fost jefuită rămâne unul periculos, inclusiv din cauza iluminării insuficiente.

„Era întuneric. N-am reușit să-i văd fața. El mi-a luat geanta, m-a târât pe asfalt până a reușit să-mi o smulgă și a fugit”, povestește Ana despre ceea ce i s-a întâmplat în acea seară de ianuarie.

În urma atacului, femeia s-a ales cu multiple hematoame și bunuri furate în valoare de circa 700 de lei, la care se adaugă prejudiciul moral (Ana a fost diagnosticată cu sindromul de stres post-traumatic).

Publicitate

„Înainte de a ieși din casă, primul lucru pe care îl verific este dacă am la mine balonul de gaz cu spray de piper”, spune Ana, care mărturisește că se deplasează doar cu taxi.

...

„Eu ziua merg cu balonașul de gaz, iar seara circul doar cu taxi”.

Cereri fără răspuns

Pentru ca alți locuitori să nu pățească la fel ca ea, Ana a scris cereri la Inspectoratul General de Poliție și Primărie și a depus o petiție online, adresată șefului IGP Alexandru Pînzari. Femeia a solicitat asigurarea iluminării perimetrului respectiv, patrularea regulată a acestuia de către angajații poliției sau carabinieri și instalarea camerelor de supraveghere video.

La aproape două luni de la data depunerii cererilor, există un singur răspuns formal, din partea Primăriei.

„Î.M. „Lumteh” a executat lucrări de restabilire a iluminatului public de pe strada Mesager”, scria șeful adjunct al Direcţiei generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Butucel, pe 13 februarie.

...

Însă, după cum a putut constata reporterul AGORA, unul dintre stâlpii de iluminat instalați în acea zonă nu este funcțional, iar locul unde s-a produs atacul rămâne în continuare parțial întunecat pe timp de noapte:

...

...

Locul unde s-a produs jaful, cu un stâlp de iluminat nefuncțional. 05.03.2018

Pe lângă această, nu există o patrulare regulată a zonei, susține Ana. În ceea ce ține de instalarea camerelor de supraveghere, ea spune că a primit un răspuns informal din partea autorităților municipale, conform cărora, în bugetul municipal nu sunt bani pentru acest lucru.

Ana spune că va continua să ia măsuri de protecție și să se deplaseze cu taxi, până când făptașul nu va fi identificat.

„Infractorul e în liberate, iar eu am senzația că poliția nu face nimic pentru a-l prinde”, a spus ea.

Sursele din cadrul IGP contrazic afirmațiile femeii.

„Noi nu am dat uitării cazul dat, el se cercetează, se iau măsuri corespunzătoare pentru descoperirea făptașului. Nu pot să vă spun ce anume s-a întreprins, dar cazul îl cunosc. Este vorba de o crimă gravă”, a spus șeful secției Investigarea Infracțiunilor, Vlad Ciobanu, contactat de reporterul AGORA.

https://agora.md/videoframe/5862/620

Ana susține că nu prea are încredere în acțiunile polițiștilor, în special din cauza atitudinii acestora, manifestată în seara în care ea a fost jefuită.

Raportând cazul la Inspectoratul de Poliție sect. Buiucani, femeia a auzuit următoarele replici din partea lucrătorilor de poliție: „Trebuia să-l zgârii pe față”, „Trebuia să-i mai dai o palmă”, „De ce umbli seara singură?”, etc.

„Când eram învățată cum trebuia să procedez simțeam și mai multă nesiguranță în comunicare din partea persoanelor care se presupune că au rolul să mă apere. Simțeam că am fost blamată pentru incidentul ce mi s-a întâmplat”, mărturisește Ana.

https://agora.md/videoframe/5863/620

REACȚIA MAI

În legtărura cu ultimul caz, Ana a mai depus o cerere la MAI, solicitând să fie luate măsuri în vederea atenționării și instruirii angajaților.

Purtătorul de cuvânt al MAI s-a arătat surprins de acest fapt, spunând că, înainte de a depune cererea respectivă, Ana avusese o întâlnire amiabilă cu angajații care au documentat cazul, în prezența șefului IGP, Alexandru Pânzari.

„Domnul Pânzari, șeful IGP, a intervenit atunci. Doamna s-a dus la discuții la IGP. Au verificat echipa de polițiști care activa în acea seară, abuzuri nu s-au depistat. Uneori ai noștrii nu reacționează așa cum și-ar dori cetățenii să reacționeze, mai ales, femeile. Poate, uneori ei nu sunt atât de atenți la ceea ce spun. Doamna a fost foarte receptivă. A fost un dialog deschis, ea a plecat foarte mulțumită, după care deja ea a venit cu petiția asta și cu alte declarații”, a spus Alina Zbancă.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, jaful reprezintă unul dintre cele mai răspândite categorii de infracțiuni. În anul 2017, 748 de persoane au fost condamnate la închisoare pentru jafuri.

Citiți de asemenea: A fost târâtă pe asfalt și jefuită de atacator, apoi au urmat glumițele polițiștilor. Cum e să fii victimă în Republica Moldova?

O locuitoare a capitalei a cerut lumină pe o stradă și…i s-a dat!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal