Cota de primă pentru asigurările agricole diferă în funcție de tipul recoltei, sumele planificate pentru cheltuieli și riscurile acoperite. Astfel, cota de primă de asigurare pentru recoltă și plantații se situează între 4 - 5% din valoarea asigurată și poate sa ajungă până la 8%, pentru animale/păsări - 5 - 8%, iar pentru tehnica agricolă - 0,6 - 1,5%. În 2013, erau asigurate aproximativ 3% din terenurile agricole din Moldova, scrie portalul xprimm.md.
Un aspect interesant este distribuția din punct de vedere geografic a subscrierilor asiguratorilor pe acest segment, astfel că, din cele trei regiuni din Moldova (Nord, Centru, Sud) zona de Nord deține ponderea cea mai importantă. Fenomentul se explică prin faptul că aproximativ 70% din totalul terenurilor agricole consolidate se află în aceasta regiune.
În prezent, sunt șapte companii de asigurare care vând asigurări agricole, dintre care trei asiguratori detin 99,2% din totalul subscrierilor. De asemenea, acest segment deținea o pondere de 8% în totalul pieței de asigurări din Moldova în anul 2013.
Autoritățile de la Chișinău intenționează să reducă subvențiile acordate anual agricultorilor pentru plata poliței de asigurare a culturilor, fapt care poate conduce la reducerea suprafețelor asigurate, sunt de părere reprezentanții industrei de asigurare din Moldova.
Astfel, în acest an a fost modificată Legea 243-XV, fiind micșorat nivelul subvenționării (pentru unele obiecte asigurate cu 10%). Mai mult decât atât, aceasta prevedere este aplicată abuziv, pentru contractele încheiate până la data publicării in Monitorul Oficial a acestei modificari”, a declarat pentru sursa citată Oleg Galbura, Manager Secție Asigurări Agricole, Moldasig.
Vezi și aceste știri

Ioniță: Prețurile la produsele petroliere vor scădea pe parcursul anului 2023. Câți litri de benzină poți cumpăra dintr-un salariu

Ce s-a ales din faimoasa Fundație „Edelweiss” a lui Plahotniuc, Fundațiile lui Ilan Șor sau „Din Suflet” a primei doamne a lui Dodon (VIDEO)
