Cei patru tineri de 19 ani, dintre care doar unul este la Chișinau, iar ceilalți sunt la Praga și la Budapesta s-au gândit că nu ar strica să aibă și Moldova propria sa criptovalută, care să se numească, evident, criptoleu. Au pornit de la ideea bitcoinului, o monedă internațională care nu aparține niciunei instituții financiare și care poate fi liber gestionată în lipsa comisioanelor.

„Fiindcă noi suntem orientați pe piața concretă, adică vom fi izolați economic și financiar, așa că prețul lui va fi cât mai stabil posibil”, a povestit Cristian Slivca pentru protv.md.

Oricine va putea investi în leii virtuali și îi va putea gestiona pe internet, spun tinerii. În așa fel ar urma să fie format un sistem de plată electronic, valabil pe piața noastră, însă care nu s-ar deosebi cu nimic de leii obișnuiți încărcați electronic. Asta pentru că legislația noastră spune că valoarea monedei virtuale trebuie să fie egală cu a celei tipărite. Deci nu prea poate fi vorba de profit așa cum poate fi în cazul bitcoinului. 

Experții spun că rolul criptomenedei este doar de a facilita plata pe Internet. Astfel, băieții ar deveni doar operatorii unui serviciu care ar pune la dispoziție niște portofele virtuale. Până atunci însă, responsabilii de la BNM ne avertizează să fim precauți atunci când este vorba de astfel de plăsmuiri virtuale. 

„Utilizatorii sunt expuși unor riscuri legate de prețul înalt și volatil, fraudării tranzacțiilor și operațiunilor de convertire. Moneda virtuală este un activ riscant de investiție din cauza prețurilor volatile, posibilitatea de fraudare”, spune dircetorul Departamentului cercetare economică din cadrul Băncii Naționale, Andrei Rotaru.

Băieții speră, totuși, că până la sfârșitul acestui an să își pună ideea în aplicare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!