VIDEO. CEC a respins pentru a doua oară înregistrarea grupului de inițiativă anti-mixt

VIDEO. CEC a respins pentru a doua oară înregistrarea grupului de inițiativă anti-mixt
Foto: captură privesc.eu


Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins și pentru a doua oară înregistrarea grupului de inițiativă privind inițierea referendumului republican legislativ de anulare a sistemului electoral mixt.
Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a CEC-ului, în timp ce un detașament de polițiști se afla în afara instituției, iar în sala de ședințe spiritele erau încinse. În momentul votării, membrii grupului de inițiativă prezenți în sală au scandat „Rușine!” și „Demisia!”.
Membrii CEC Vasile Gafton și Sergiu Gurduza au anunțat opinii separate privind proiectul de hotărâre.

Potrivit președintelui Alina Russu, la verificarea corectitudinii actelor de identitate înscrise și a copiilor prezentate, CEC a constatat mai multe semnături care nu corespund, precum și acte cu termene de valabilitate expirate și declarații semnate la o altă dată decât cea de constituire a grupului de inițiativăcare a avut loc pe 11 februarie. Potrivit Alinei Russu, dintre cele 822 de semnături prezentate, mai puțin de 800 sunt veridice.

„Comisia va opera cu prevederile Constituției, Codului Electoral, legii privind actele legislative, a jurisdicției constituționale, precum și a actelor internaționale în domeniu. [...] CEC a constatat neonformități, printre care și necorespunderea cu codul bunelor practici în materie electorală. Prevederile legislației electorale nu trebuie amendate decât cu cel puțin un an înainte de alegeri. Comisia de la Veneția a explicat foarte clar că stabilitatea dreptului e un element important și esențial al procesului electoral și a unui stat democratic.

Propunerea de inițiere a modificării sistemului electoral are loc cu mai puțin de un an înainte de alegeri, ceea ce duce la neglijarea reglementărilor internaționale”, se arată în proiectul de hotărâre dat citirii de Alina Russu.

Mai mult, potrivit proiectului, hotărârea Curții Constituționale din 27 iulie 2017 statuează că rămâne la discreția Legislativului să decidă oportunitatea organizării unui referendum republican.

„Comisia ajunge la concluzia privind imposibilitatea înregistrării grupului în cauză”, a spus președintele CEC, Alina Russu, înainte de a propune supunerea la vot a respingerii grupului de inițiativă. 

Propunerea a fost huiduită de către membrii grupului de inițiativă prezenți în sală. Președintele grupului, Ștefan Gligor, a calificat-o drept „o rușine”.

Propunerea membrului CEC, Sergiu Gurduza, de a introduce în textul proiectului de hotărâre mențiunea unei decizii anterioare a Curții Constituționale, care a statuat că Parlamentul nu poate devia de la spiritul Constituției, a fost susținută de cinci membri ai CEC.

Gurduza, care s-a prezentat la ședință având înfășurată la încheietura mâinii o hârtie pe care scria „PROTEST”, a mai propus și includerea în textul proiectului de hotărâre a altor propuneri, însă aceste nu au fost susținute. Printre acestea a fost și precizarea că modificarea sistemului electoral a fost făcută cu neglijarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Membrul CEC, Vasile Gafton, a criticat proiectul de hotărâre, despre care a spus că nu conține temeiuri juridice care ar sta la baza respingerii înregistrării grupului de inițiativă. Gafton a anunțat că va scrie o opinie separată la proiect.

În timpul dezbaterilor, Vladimir Șarban a declarat că nu va vota proiectul de hotătâre întrucât nu i s-a dat suficient timp pentru a o analiza, și a părăsit sala de ședințe.

La rândul său, Sergiu Gurduza a anunțat că este împotriva proiectului de hotărâre propus și a adăugat că va atașa la document o opinie separată. „Voi solicita ca aceasta să fie publică. Nu vreau să-mi fie rușine de opinia mea separată, așa cum ar trebui să le fie celor care votează această hotărâre”.

La 12 ianuarie 2018 CEC a respins pentru prima oară înregistrarea grupului de inițiativă privind inițierea referendumului republican legislativ de anulare a sistemului electoral mixt.

Amintim că majoritatea parlamentară a votat, în luna mai 2017, modificarea sistemului electoral din Republica Moldova. Astfel, sistemul proporțional a fost înlocuit cu cel mixt.

Vezi și: VIDEO. A fost constituit un nou grup de inițiativă privind inițierea unui referendum pentru anularea sistemului mixt

Tot în cadrul ședinței CEC de astăzi a fost stabilită data alegerilor locale noi din municipiile Bălți și Chișinău.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Ucraina ar urma să impună sancțiuni pentru organizarea alegerilor parlamentare rusești în regiunile separatiste din est

Ucraina ar urma să impună sancțiuni pentru organizarea alegerilor parlamentare rusești în regiunile separatiste din est

Nouă decese și 484 de cazuri noi de COVID-19. Câte persoane sunt internate în spitale

Nouă decese și 484 de cazuri noi de COVID-19. Câte persoane sunt internate în spitale

Grecia va finanța o campanie media de descurajare a afganilor care vor să intre ilegal în țară

Grecia va finanța o campanie media de descurajare a afganilor care vor să intre ilegal în țară

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)
 • 2
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 3
  Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord
 • 4
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.