Guvernul a aprobat astăzi proiectul Legii privind avertizorii de integritate. Actul are drept scop instituirea „unui mecanism eficient de denunţare a corupţiei şi de protecţie a celor care fac publice cazurile ilegale”. Astfel, persoanele care se vor decide să denunțe anumite acte de corupție vor fi apărați printr-o lege.
Proiectul de lege stabilește modalitatea de sesizare a practicilor ilegale din cadrul entităţilor publice şi private, procedura de examinare a acestora, drepturile avertizorilor de integritate şi măsurile de protecţie a lor, obligaţiile angajatorilor, competenţele autorităţilor responsabile de examinarea unor asemenea dezvăluiri şi ale celor de protecţie a avertizorilor de integritate.
Astfel, potrivit acestei legi, care urmează a fi votată și de către Parlament, denunțurile se vor face anonim, prin intermediul unor formulare speciale. Cei care vor examina cazurile vor fi angajatorii, dacă e vorba de denunțuri interne, sau CNA.
Avertizorii de integritate vor beneficia de măsuri de protecție. În caz de pericol sau răzbunare, ei vor putea fi transferați în alte structuri sau secții și chiar ar putea primi despăgubiri financiare.
Documentul a fost elaborat în vederea realizării Strategiei naţionale de integritate şi anticorupţie pentru anii 2017-2020, precum și pentru armonizarea cadrului legislativ al Republicii Moldova cu standardele internaţionale în domeniu.
Vezi și aceste știri

Deputat PAS, despre ziua aleasă pentru perchezițiile la domiciliul lui Dodon: Este o coincidență care nu ne pică tocmai bine

Volodimir Zelenski a spus care este condiția necesară pentru revenirea la discuțiile cu Rusia

Șeful Poliției de Frontieră se declară în favoarea instituirii unui control vamal comun dintre Republica Moldova și România
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
