
Inițiativă PD: Mai mulți bani de la bugetul de stat pentru partidele care vor promova femeile la alegeri
Mai mulți bani de la bugetul de stat pentru partidele politice care înaintează candidaturi feminine la scrutinele electorale. Cu această inițiativă au venit un grup de deputați democrați, în frunte cu Sergiu Sîrbu, care propun modificarea cotelor de finanțare a formațiunilor politice din Legea privind partidele politice. Recent înregistrată în Parlament, inițiativa a fost examinată în comisiile parlamentare și, având în vedere că vine de la reprezentanți ai puterii, are mari șanse să fie votată curând în plenul Parlamentului.
・
Autorii propun instituirea unui cuantum de 87% din alocații proporțional cu performanțele obținute, în egală măsură, la alegerile parlamentare și locale generale.
Deputații propun și finanțare de 10% pentru partidele care vor respecta cota minimă de 40% de candidați femei înaintați pe circumscripțiile uninominale la alegeri parlamentare și 3% proporțional cu numărul de femei alese în funcție de deputat pe circumscripții uninominale.
Actualmente, din banii din bugetul de stat destinați pentru finanțarea partidelor, 50% mergeau către formațiuni proporțional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare, iar 50% - proporțional cu performanţele obţinute în alegerile locale generale.
Iată redacția propusă de autori:

Astfel, se propune în premieră stimularea financiară a partidelor politice pentru înaintarea candidaților femei, însă doar în cazul circumcripțiilor electorale, și nu pe listele de partid.
Potrivit lui Sergiu Sîrbu, în acest scop nu vor exista cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat, pentru că finanțele vor fi distribuite conform cotelor, din suma disponibilă care se acumulează în bugetul de stat în fiecare an.
„Considerăm că este un pas important pe de o parte de asigura un echilibru de gen în procesul de accedere la funcţii de demnitate publică, şi pe de altă parte un pas important în modemizarea clasei politice”, se arată în nota informativă a proiectului de lege, care prevede că o recomandare a Comisiei de la Veneția spune că Parlamentul trebuie să ia măsuri pentru o reprezentare mai eficientă a ambelor sexe în Legislativ.