
VIDEO. Experiment AGORA. Cum evoluează cinci branduri autohtone de lapte după expirare și fierbere
La începutul lunii februarie, o expertiză a Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare a arătat că, de fapt, multe produse lactate au o rată mare de grăsimi vegetale. Datele au dus la apariția unui lanț întreg de reacții. ANSA a început controale, multe firme de lactate au ajuns amendate, o sumedenie de produse au fost retrase de pe rafturi, iar problema a ajuns și la Parlament. Pe rețelele sociale, tot mai multă lume se întreba din ce, de fapt, e făcut laptele pe care-l bem. Deși nu dispunem de laborator, la AGORA am decis să experimentăm în condiții apropiate celor casnice. Am luat cinci branduri autohtone de lapte, le-am lăsat la frigider să expire, le-am fiert să vedem cum s-a schimbat compoziția și vă arătăm ce a ieșit.
・
Una dintre concluziile pe care le-am tras e că avem și lapte care nu dă semne că ar expira nici după au trecut 3-4 zile de la ziua expirării indicată pe ambalaj. Alte exemplare, care arătau evident alterate, au avut un aspect normal și un miros deloc neplăcut după ce au fost fierte.
Un singur produs din cele testate s-a separat în zăr și brânză, ca un lapte acrit în condiții naturale.
O explicație a acestui fenomen este că laptele din comerț este pasteurizat (fiert până la 60-80 de grade) sau sterilizat (peste 100 de grade). Toate bacteriile care ar putea transforma laptele simplu în lapte acru sunt eliminate. Astfel, un ambalaj de lapte tratat în asemenea condiții s-ar putea mai degrabă altera sau amărî în loc să se acrească.
Laptele „copilăriei”, cel de casă, nu este tratat termic, iar bacteriile din el contribuie la acrirea lui sau „evoluarea” în chefir.
Vedeți ce ne-a ieșit în micul nostru experiment în video de mai sus.