Specificând că o reformă electorală de succes se bazează pe, cel puțin, respectarea standardelor și recomandărilor internaționale, pe consensul public larg și aplicarea cu bună credință a legislației, Comisia de la Veneția și ODIHR au accentuat că legislatorii de la Chișinău nu au ținut cont de recomandarea de a nu interveni în regulile electorale în actualele condiții politice. Rămâne de văzut, specifică experții, cum va fi pus în aplicare sistemul mixt în viitoarele alegeri.

Salutând măsurile specifice de încurajare a partidelor să nominalizeze femei în circumscripțiile uninominale, precum și reducerea cu 25 la sută a donațiilor de finanțare a campaniei, experții internaționali au fost sceptici în ceea ce privește independența comisiei abilitate de guvern cu determinarea circumscripțiilor, a faptului că nu e prevăzut un sistem de revizuire a limitelor circumscripțiilor, evidențierea procedurilor împotriva deciziilor comisiilor electorale și împotriva candidaților.

Avizul amintește despre conținutul similar al referințelor date anterior la încercările guvernanților de la Chișinău de a modifica radical sistemul electoral, notează sursa citată. Atât expertizarea propunerilor din 2014, cât și cele din 2017 au exprimat îngrijorarea față de introducerea sistemului electoral mixt în locul celui proporțional.

În altă ordine de idei, Comisia de la Veneția a dat o apreciere pozitivă proiectului de lege privind modificarea articolului 42 al Constituției Republicii Moldova privind dreptul cetățenilor la asociere.

Întregul aviz (în limba engleză) poate fi consultat aici.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!