Pe 21 martie este marcată Ziua Internațională a Sindromul Down, care de această dată, s-a desfășurat sub forma unei manifestații interactive dintre copiii ce suferă de această disfuncție și copii tipici, la sărbătoarea „Soarele și prietenii”, scrie ea.md.
Organizatorii sărbătorii „Soarele și prietenii” susțin că, astfel, promovează egalitatea de drept, toleranța și conștietizarea problemelor cu care se confruntă zilnic cei ce suferă de această a afecțiune congenitală. Totodată, aceste activități se concentrează pe încurajarea independenței, libertății de exprimare și de integrare în mediul social, lucruri absolut indinspensabile dezvoltării armonioase între toate grupurile sociale care conviețuiesc într-o comunitate.
În lume 1 copil din 800 are sindrom Down. Asta înseamnă că există peste 50 de milioane de persoane cu acest sindrom. De cele mai multe ori, termenul de „sindrom” îl asociem cu discriminare, stereotipuri, izolare socială, șabloane, incomodități și priviri lungi în spațiul public.
Sindromul Down este o afecţiune genetică, nu o boală! Aceasta înseamnă că persoanele diagnosticate cu acest sindrom prezintă o modificare cromozomială, apărută în timpul concepţiei, prezentă întreaga viaţă, ce nu poate fi vindecată. Disfuncţia cromozomială în cazul sindromului Down se manifesta prin prezența suplimentară a unei părţi sau a întregului cromozom 21. Nu întâmplător a fost aleasă această zi: 21, care reprezintă numărul perechii cromozomiale afectate, iar martie, fiind luna a treia, simbolizează trisomia.
Vezi și aceste știri

Mai multe asociații solicită Ministerului Infrastructurii retragerea proiectului de modificare a Codului transporturilor rutiere. Motivul invocat de acestea

Două companii care oferă credite nebancare și-au suspendat activitatea. Anunțul făcut de CNPF
