A fost lansat oficial programul „Prima Casă”: 10 lucruri importante pe care trebuie să le știi

A fost lansat oficial programul „Prima Casă”: 10 lucruri importante pe care trebuie să le știi
Foto: economica.net


Astăzi la Chișinău a fost lansat programul „Prima Casă” prin intermediul căruia vor putea fi achiziționate apartamente și case de locuit pe teritoriul Republicii Moldova de către tinerii cu venituri reduse și care nu au o locuință. Autoritățile se arată optimiste că acest program va aduce rezultate frumoase.
În continuare vedeți 10 lucruri importante care trebuie să le știți despre acest pogram.

Cine pot fi beneficiari ai progrmaului?

Beneficiari ai programului „Prima Casă” pot fi cetățeni ai Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, angajați oficial în țara noastră și cu venituri oficiale. De asemenea, aceștia nu trebuie să dețină în proprietate nicio locuință în decursul ultimelor 12 luni până la data depunerii cererii și nu trebuie să aibă un credit ipotecar în derulare.   

Ce locuințe pot fi procurate prin acest program?

Prin programul „Prima Casă” vor putea fi procurate doar locuințe finisate, date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor immobile. Prețul maxim de cumpărare care va fi acceptat spre creditare este de 1 milion de lei.

Ce sumă este necesară pentru avans?

Creditele sunt acordate de bănci numai în valută națională (lei moldovenești, MDL).

Avansul inițial al beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 10% din valoarea totală a locuinței. Dacă locuința costă 1 milion de lei, contribuția beneficiarului trebuie să fie de cel puțin 100 000 de lei.

„Facem creditul mai accesibil. La dorința beneficiarului prima contribuție poate fi și mai mare”, a declarat în context ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Ce venit trebuie să aibă o familie eligibilă?

Veniturile oficiale salariale nete ale familiei beneficiarului nu trebuie să fie mai mici decât  50% din suma plății lunare a creditului (rata lunară, dobânda și comisionul de garantare). Sunt acceptate și veniturile salariale ale rudelor de gradul I.

Spre exemplu, dacă locuința pe care vreți să o cumpărați costă circa 400 de mii de lei, asta înseamnă că împreună cu familia trebuie să aveți un venit oficial net de 6 000 de lei, iar plata lunară a creditului va fi de circa 3 000 de lei. În această situație va trebui să achitați un avans de 40 000 de lei.

Termenul de rambursare

Durata maximă a creditului este de 25 de ani. Creditul poate fi achitat și înainte de expirarea termenului. În acest caz, banca nu va percepe taxe, comisioane sau dobânzi suplimentare. Nu se percep comisioane de rambursare anticipată.

Costul creditului

Creditul obținut prin intermediul programului de stat „Prima Casă” are următoarele costuri:

Rata maximă efectivă a dobânzii

Ea va fi calculată din rata de referință anunțată de BNM pentru acest program + o marjă maximă de 3% (va fi precizată anual de Guvern) + comisionul de garantare de până la 0,5% anual din soldul garanției de stat. Rata maximă a dobânzii efective va fi publicată de ODIMM la fiecare 6 luni. Cu 10 zile până la modificarea ratei, banca va informa clientul în scris sau prin poșta electronică despre acest lucru. Modificarea ratei maxime a dobânzii efective va fi obligatorie pentru bănci doar în cazul micșorării ratei de referință a BNM. În prezent pe site-ul programului rata indicată este de 9,03%.

Comision unic de acordare a finanțării.Acestanu va depăși 1% din valoarea creditului, iar băncile nu vor percepe alte taxe adiționale.

Taxe notariale de stat. Acestea pot fi consultate aici (Taxe de stat).

Prima de asigurare a imobilului

N.B. Băncile sunt obligate să mențină aceste condiții pe toată durata contractului de credit. 

Garanția statului

Programul „Prima casă” presupune că statul va oferi garanții în valoare de 50% din soldul creditului. La modul practic, asta înseamnă că după acordarea creditului de către bănci, locuința procurată în cadrul programului va fi gajată în proporție de câte 50% în beneficiul statului și a băncii.

În cazul în care clientul intră în incapacitatea de plată a creditului, va fi activată garanția de stat. Aici garanția de stat nu este altceva decât un angajament asumat de stat (reprezentat de Ministerul Finanțelor) de a plăti la scadență obligațiile neonorate de către clientul programului. Banii plătiți de stat vor fi recuperați în urma vânzării imobilului care a fost procurat în cadrul programului.

Băncile participante în program

Până la lansarea oficială, în program au intrat trei bănci din Republica Moldova. Este vorba de Moldindcombank, Victoriabank și MAIB. „Intereseul de a participa și-au manifestat cinci bănci. Noi începem cu acestea trei urmând ca altele două să se alăture pe parcurs”, a subliniat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Unde se depun cererile și cine le aprobă

Clientul depune pachetul de documente necesare la una din băncile înscrise în program. Dacă banca aprobă dosarul, ea expediază electronic Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) informațiile despre eligibilitatea clientului și despre locuința care urmează a fi ipotecată. Acest lucru este necesar pentru obținerii garanției din partea statului. ODIMM analizează cererea, după care poate aproba, respinge sau retrimite dosarul la bancă, în cazul în care nu este complet sau a fost completat greșit. Fondul va informa banca în decurs de 5 zile despre decizia luată.

Câte contracte se semnează?

În cazul în care ODIMM aprobă dosarul, urmează semnarea următoarelor contracte:

 1. contractului de credit între bancă și client
 2. contractul de garantare de stat între ODIMM și bancă
 3. contractul de acordare a garanției de stat între ODIMM și beneficiar
 4. contractul de ipotecă între toate cele trei părți: ODIMM, bancă și client.

În cursa electorală pentru parlamentare s-au înscris 24 de candidați.
Redacția AGORA stă cu ochii pe ei.
Ia un abonament, ajută-ne să facem presa de calitate!

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova

Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova

Noi alerte de călătorie! Vezi unde pot pleca moldovenii fără a sta în carantină (DOC)

Noi alerte de călătorie! Vezi unde pot pleca moldovenii fără a sta în carantină (DOC)

UEFA le cere fotbaliştilor să nu mai mute sticlele sponsorilor EURO 2020. S-a stabilit o singură excepţie

UEFA le cere fotbaliştilor să nu mai mute sticlele sponsorilor EURO 2020. S-a stabilit o singură excepţie

Advertoriale
Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Finanțările acordate agricultorilor moldoveni de către Banca Europeană de Investiții au crescut de patru ori, în 2020

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

FinComBank oferă Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” un analizator performant de echilibru acido-bazic al sângelui

FinComBank oferă Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” un analizator performant de echilibru acido-bazic al sângelui

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
  LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
 • De la 11, discutăm LIVE cu vicepreședinta P. Șor Marina Tauber
 • De la 11, cu Iurie Muntean, candidat al Congresului Civic la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
 • De la 11 ne vedem LIVE cu liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc
 • De la 11 suntem LIVE cu Nina Cereteu, candidată a Blocului Electoral Renato Usatîi
Cele mai populare
 • 1
  Imagini în care Usatîi și Jizdan trag din Kalashnikov, publicate de un membru PPDA (VIDEO)
 • 2
  Up grup al Partidului „Democrația Acasă” îl acuză pe Vasile Costiuc că i-a trădat și s-a autoproclamat liderul formațiunii fără să organizeze un Congres
 • 3
  Discuția cu Grigoriu, înregistrată de Platon: „Sunteți o mincinoasă și ați făcut o muncă inutilă”. Deputata: „Adresați-vă la alte organe, nu la comisia de anchetă” (AUDIO)
 • 4
  Președinta comisiei „Laundromat” spune că Veaceslav Platon ar fi telefonat-o și ar fi încercat să o intimideze. Omul de afaceri promite să publice discuția
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.