Printr-un proiect expus discuțiilor publice, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cere transmiterea, cu titlu gratuit, cu acordul CMC, din proprietatea publică a unității administrativ-teritoriale Chișinău în proprietatea publică a statului, a bunului imobil amplasat în mun. Chișinău, str. Eugen Doga, nr. 4.

Potrivit conceptului,  acolo trebuie să fie ridicat Muzeul Holocaustului. Acesta  va  conține  expoziția  permanentă,  expoziții  tematice,  un  centru educațional și o bibliotecă. Expozițiile tematice ale muzeului vor purta un caracter ambulant, astfel, fiind posibilă inaugurarea și în alte localități ale Republicii Moldova. 

În prezent, în imobilul preluarea căruia se urmărește își desfășoară activitatea biblioteca „Ițic Mangher”, filială a bibliotecii municipale B. P. Hașdeu. „Menționăm că biblioteca „Ițic Mangher” deține în gestiune o serie de piese, inclusiv exemplare de carte rară, care ar completa armonios expoziția muzeului, iar proiectele educaționale desfășurate de către colaboratorii bibliotecii ar contribui semnificativ la promovarea și valorificarea muzeului nou creat. Astfel, se va asigura și încadrarea bibliotecii în structura viitorului muzeu în calitate de departament distinct”, consideră cei de la Minister.

Precizăm că în ianuarie, la Chișinău, a fost deschis Centrul-Muzeu „Memoria Holocaustului și Toleranță Interetnică”. Muzeul a fost deschis de Biroul Relații Interetnice și este amplasat în incinta Casei Naționalităților din Chișinău.
 
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!