Șeful diplomației britanice: Putin va folosi Cupa Mondială de fotbal cum a folosit și Hitler Olimpiada din 1936. Reacția Kremlinului

Șeful diplomației britanice: Putin va folosi Cupa Mondială de fotbal cum a folosit și Hitler Olimpiada din 1936. Reacția Kremlinului

Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a fost de acord că Vladimir Putin se foloseşte de Campionatul Mondial de fotbal din Rusia pentru a face un „exerciţiu de imagine” la fel cum a făcut Hitler cu Olimpiada din 1936, informează News.ro, citat de digi24.ro. Parlamentarul laburist Ian Austin i-a spus lui Johnson, în cadrul unei întâlniri a Comitetului pentru Afaceri Externe în care s-a discutat despre otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal, că iubeşte fotbalul şi că îi face plăcere să vadă meciurile echipei naţionale a Angliei dar că este „speriat” de felul în care Putin se va folosi de Campionatul Mondial.

„Ideea că Putin va înmâna trofeul căpitanului echipei câştigătoare; ideea că Putin se va folosi de acest eveniment pentru a-şi îmbunătăţi imaginea, lăudându-se cu un regim corupt şi brutal pentru care este responsabil; aceste lucruri mă terorizează”, a spus el.

Johnson a răspuns spunându-i că are „perfectă dreptate”.

Publicitate

El a adăugat: „Felul în care aţi caracterizat ceea ce urmează să se întâmple la Moscova în cadrul Cupei Mondiale cred că este corect, la fel cum este şi comparaţia cu Olimpiada din 1936. Cred că este dezgustător gândul că Putin s-ar putea umple de glorie în cadrul acestui eveniment sportiv”.

Johnson a spus şi că va avea o „conversaţie urgentă” cu Rusia privind siguranţa fanilor la turneul final din vară.

Ministrul de Externe britanic a spus că acest lucru „este de o importanţă crucială” având în vedere că 23 de diplomaţi britanici au fost expulzaţi din Rusia, inclusiv cel responsabil pentru fanii care vor veni la vară în Rusia.

Cu toate acestea, atunci când Austin a sugerat că naţionala Angliei ar trebui să se retragă din competiţie, Johnson nu a fost de acord.

„Dacă ne gândim mai bine, ar fi greşit să pedepsim fanii sau echipa care au muncit mult timp şi şi-au dedicat vieţile pentru acest sport”, a spus el, potrivit sursei citate.

Kremlinul a denunţat astăzi declaraţii „dezgustătoare, insultătoare şi inacceptabile” ale ministrului britanic de Externe Boris Johnson, care a comparat Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia cu Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936 organizate în timpul lui Adolf Hitler, transmite News.ro, citat de digi24.ro.

„Este vorba despre o declaraţie complet dezgustătoare. Ea nu se cuvine din partea unui ministru de Externe, indiferent din ce ţară. Ea este insultătoare şi inacceptabilă”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a apreciat totodată că preşedintele rus Vladimir Putin va folosi Campionatul Mondial pentru „a se glorifica”.

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a apreciat deja, miercuri, că asemenea paralele sunt „inadmisibile şi nedemne de un şef al diplomaţiei dintr-un stat european”, notează sursa citată.

Relaţiile între Rusia şi Occident traversează o criză fără precedent de la Războiul Rece, după otrăvirea cu un agent toxic pe 4 martie, în Anglia, a fostului spion rus Serghei Skripal şi fiicei sale, aflați acum în spital în stare gravă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal