Arhitectul danez aflat în vizită la Chișinău: „Străzile centrale trebuie să fie pentru oameni și nu pentru mașini”

Arhitectul danez aflat în vizită la Chișinău: „Străzile centrale trebuie să fie pentru oameni și nu pentru mașini”

Renumitul arhitect danez, autorul unei abordări interdisciplinare în domeniul planificării urbane, Jan Gehl, se află în vizită la Chișinău. Arhitectul a participat astăzi la o reuniune dedicată urbanismului, în cadrul căreia el a împărtășit experiența sa cu experți în domeniu și studenții facultăţii de Arhitectură și urbanism a Universității Tehnice din Moldova.

Arhitectul danez a ținut să precizeze că își dorește un dialog cu factorii de decizie la nivelul administrației publice locale a municipiului Chișinău, pentru a face schimbări și a crește calitatea vieții la Chișinău.

„Orașele sunt centre în care trăiești, iar cel mai important lucru într-o urbe sunt oamenii”, a subliniat expertul. El spune că este nevoie de a schimba mentalitatea specialiștilor în domeniul urbanismului, în sensul creării politicilor prietenoase locuitorilor orașului, unde străzile centrale trebuie să fie pentru oameni și nu pentru mașini, iar transportul public să fie atât de comod încât cetățenii să renunțe la automobilele personale. Jan Gehl a adus responsabililor din domeniu din cadrul administrației publice locale a municipiului Chișinău mai multe studii și filme documentare despre viața în orașe, unde relatează bune practici în domeniul urbanismului, care ar putea fi utilizate și la noi. Potrivit expertului, un exemplu poate fi oraşul Moscova, care a reușit lucruri mari într-o perioadă de 5 ani și unde s-a produs o schimbare majoră - au fost lărgite trotuarele, au fost create spații publice pentru oameni de diferite vârste și ocupații, a fost amenajat mobilier urban, au fost scoase panourile de reclamă etc.

Publicitate

Consilierul municipal, Ion Ștefăniță, a menționat că în prezent este în desfășurare „Săptămâna urbanismului pentru Chișinău”, eveniment care îi are ca oaspeți renumiți experți de talie internațională, ce își vor împărtăși din experiență cu colegii lor de la Chișinău. Potrivit lui Ştefăniţă, schimbarea și asigurarea confortului la noi acasă este posibilă atunci când profesioniștii sunt auziți de către factorii de decizie de la nivel local. Referindu-se la experiența Moscovei, Ion Ștefăniță a spus că același lucru trebuie să se întâmple și la noi - să avem un oraș unde cu adevărat să vrei să rămâi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal