VIDEO. „Unde e proiectul? De ce PSRM, PCRM, PLDM și PL nu au susținut schimbarea destinației terenului de la Stăuceni: „Avem multe întrebări”

VIDEO. „Unde e proiectul? De ce PSRM, PCRM, PLDM și PL nu au susținut schimbarea destinației terenului de la Stăuceni: „Avem multe întrebări”
Colaj: Agora.md

Cu excepția fracțiunii Partidului Democrat și a grupului PPEM, deputații din Parlament s-au arătat sceptici în privința oportunității schimbării destinației terenului de 69 de hectare de la Stăuceni, pe care ar urma să fie construită Arena „Chișinău”. Principalul argument invocat de opoziție este lipsa unui proiect avizat care ar oferi claritate despre inițiativa anunțată de democrați. „Noi nu putem vota cu ochii închiși”, ne-a spus socialistul Grigore Novac, în timp ce liberal-democratul Tudor Deliu și comunista Elena Bodnarenco afirmă că există „foarte multe neclarități” în privința proiectului. Totodată, liberalii au declarat că obiectivul proiectului este delapidarea terenului. Vineri, 56 de deputați au votat, în a doua lectură, inițiativa de schimbare a destinației terenului - din agricol - destinat pentru construcții.

Vezi și: Livada care va deveni Arena „Chișinău”. Imagini cu DRONA: Cum arată terenul de la Stăuceni

Deși toate fracțiunile apreciază ideea de a construi o sală polivalentă, acestea se arată contrariate de modul în care democrații își promovează inițiativa, punându-și întrebări și în privința onestității acesteia, motive pentru care nu au susținut proiectul de lege privind schimbarea destinației terenului.

Socialiștii: Nu am văzut un proiect avizat

„Noi nu am văzut la ziua de astăzi un proiect, un cost. Noi trebuie să vedem un proiect, despre ce o să fie. Dar nu să schimbăm destinația cu ochii închiși. Asta ne duce la gândul să sunt și interese ascunse aici. Inițial se face proiectul, apoi se scoate din circuitul agrar. De aceea noi nu putem susține acest proiect”, ne-a spus deputatul PSRM, Grigore Novac.

„Când o să vedem că există un proiect avizat, în care există un investitor, cine va fi beneficiarul, cine o să construiască, cât este necesar. Iată așa e corect și vom susține. Noi nu suntem cei care nu doresc o societate sănătoasă. Sportul este sănătate în primul rând. Am avut o sumedenie de Federații care au obținut terenuri, și când ne trezim - acolo este tot ce vrei numai nu terenuri sportive”, a mai spus Novac, dând exemplele Federațiilor de Baseball și de Rugby.

„Noi am susține, dar trebuie să vedem concret ce. Nu vrem mâine-poimâne să ne trezim că acolo se construiesc hotele, baze angro sau altele. Asta este temerea noastră. La etapa actuală un investitor de bună credință ar trebuie să vină cu un proiect. Dar dacă nu este de bună credință, evident că stă pe sascuns și ne hrănește cu promisiuni, că vor să facă. E bine că vreți să faceți, dar arătați-ne ce vreți să faceți. Nu cerem ceva extraordinar, dar ceea ce este cev normal într-o societate”, a adăugat deputatul pentru AGORA.

Liberal-democrații: Sunt foarte multe semne de întrebare

PLDM-iștii s-au arătat deranjați de modalitatea de promovare a proiectului, despre care spun că este un proiect „cu foarte mare iz electoral”. Deși spune că nu poate oferi date exacte, Tudor Deliu spune că 200 de milioane de lei au fost transferate în acest scop din fondul rutier. Despre acest lucru a scris și Ziarul de Gardă.

Vezi și: ZdG: Democrații au luat 200 de milioane de lei pentru Chișinău Arena din bugetul de stat pentru drumuri

Întrebat în plenul Parlamentului dacă cele 200 de milioane au fost luate din fondul rutier, Andrian Candu a răspuns evaziv. Democratul a spus că a vorbit atât cu premierul, cât și cu ministrul Finanțelor, pentru a identifica această sumă din buget, iar în rezultat deputatul Vladimir Andronachi a propus un amendament care a făcut posibilă alocarea sumei, prin votarea proiectului de lege în a doua lectură.

„Însăși modalitatea în care se procedează pentru noi trezește mai multe semne de întrebare. Nu e prima tentativă de a privatiza acest teren. Au fost deschise și unele dosare penale. Mă tem să nu se întâmple cum s-a întâmplat când foarte multe Federații Sportive, sub pretextul că vor să construiască ceva, au obținut terenul, iar mai apoi au fost parcelate, iar astăzi s-au construit case de locuit și birouri. Sunt foarte multe neclarități. [...] De aceea, ca în bancul acela: dă Doamne, dar nu cred”, a declarat Tudor Deliu.

„Sunt multe alte lucruri în care se pot cheltui bani, cu un mai mare impact, dacă vreți, și politic. Mergeți la Spitalul Oncologic, unde aparatajul radiotehnic este învechit și lucrează la proporții de 40-50% și ai noștri trebuie să meargă la Istanbul, București sau Kiev să facă radioterapie. Sunt alte necesități. Ăsta e doar un proiect, probabil comercial, pe care vor să îl ambalează foarte politic. Pare mai multă gălăgie decât efect”, ne-a spus deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc.

Liberalii: Obiectivul este delapidarea terenului

Potrivit liberalilor, obiectului democraților este delapidarea terenului de la Stăuceni. Deputații și-au expus poziția în cadrul unei declarații de presă, unde deputatul Lilian Carp a acuzat guvernarea de interese meschine legate de teren. Acesta consideră că dimensiunea terenului, de 69 de hectare, este prea mare pentru un astfel de obiectiv, în condițiile în care arene similare au fost construite pe teritorii mult mai mici.

„În alegerea acestei locații este un obiectiv foarte clar: delapidarea anumitor terenuri”, a declarat Carp, indicând că în zona respectivă există deja un complex multifuncțional în localitatea Ciorescu, care nu este exploatat la valoarea sa, iar construcția Arenei „Chișinău” nu ar fi indicată în acea zonă. Totodată, lipsirea Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie de acest teren duce la slăbirea instituției, afirmă deputatul.

„Sau, mă duce gândul că pe lângă aceste 69 de hectare, cineva dorește să construiască nu doar complexul sportiv, dar și un complex de distracție, fie cazinouri sau alte lucruri. Și mă duce gânduri la așa ceva pentru că știm cine este în spatele acestui complex multifuncțional”, a mai adăugat Carp.

„Este clar că un business care aduce profituri urgente și foarte mari, în afară de cel bancar, este cel al construcțiilor. [...] Băieții s-au pus pe treabă și încearcă să-și umple buzunarele. Pe ei îi doare în cot de cetățean. Încercăm să atrage atenția ca aceste lucruri să nu se întâmple”, a declarat liberalul Ion Apostol.

Comuniștii au mai multe întrebări

„La moment sunt alte probleme mai importante pentru țara noastră, cum ar fi susținerea persoanelor cu nevoie speciale. Nu este clar cine va fi acel antreprenor din parteneriatul public-privat. Nu este clar ce-i cu plagiatul acesta al proiectului și nici ce e cu terenul de pământ, dacă este consimțământul Stăuceniului. La momentul de față fiecare Primărie primește transferurile din bugetul de stat reieșind din două criterii: suprafața și numărul locuitorilor. În cazul în care din extravilanul Stăuceniului vor fi excluse circa 70 de hectare, înseamnă că Primăria va primi mai puțini bani? Se preconizează compensări din bugetul de stat pentru Primărie? În posesia cui va rămâne terenul? Sunt mai multe întrebări. Dacă democrații atât de tare iubesc sportul, de ce săptămâna trecută a fost închis poligonul Dinamo?”, sunt câteva dintre semnele de întrebare pe care deputatul PCRM, Elena Bodnarenco, le-a exprimat pentru AGORA.

Potrivit lui Andrian Candu, terenul este retras din circuitul agricol și trece din administrarea Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie în gestiunea Ministerului Culturii, Educației și Cercetării, rămânând în proprietatea statului.

Președintele Parlamentului a anunțat că complexul va avea și un Aqua Park.

Citește și: Cu o formalitate mai puțin. Terenul pe care va fi construită Chișinău Arena a fost luat din proprietatea Colegiului de Vinificație

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Peste 60% din produsele exportate de R. Moldova ajung pe piața Uniunii Europene. În ce țări exportăm cel mai mult

Peste 60% din produsele exportate de R. Moldova ajung pe piața Uniunii Europene. În ce țări exportăm cel mai mult

În prima jumătate a anului 2022, R. Moldova a exportat mărfuri în sumă de 2,29 miliarde de dolari. 75% au fost produse autohtone

În prima jumătate a anului 2022, R. Moldova a exportat mărfuri în sumă de 2,29 miliarde de dolari. 75% au fost produse autohtone

Turcia și Israelul au reluat relațiile diplomatice la nivel deplin. Urmează desemnarea ambasadorilor

Turcia și Israelul au reluat relațiile diplomatice la nivel deplin. Urmează desemnarea ambasadorilor

Advertoriale
La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Agenția pentru Supraveghere Tehnică a examinat șantierul inundat din Calea Orheiului și a constat că există pericol de a fi afectate construcțiile existente din preajmă
 • 2
  După ploaie vom juca tenis în galoși? Epopeea polistirenului din subterane, urmată de instalarea unor mese de joc direct în pământ. Ce spune Primăria
 • 3
  Prețul motorinei mai mare decât cel al benzinei. Cât vor costa mâine carburanții
 • 4
  Cererea de chemare în judecată depusă de liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc împotriva mai multor instituții media, printre care și AGORA a fost scoasă de pe rol. Decizia, emisă de Judecătoria Chișinău (DOC)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.