Actul unirii Basarabiei cu România a fost citit în faţa Sfatului Ţării de secretarul Ion Buzdugan.
„Republica Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”, se menționa în declarație. Rezultatul votului pentru Unire a fost: 86 voturi pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri și 13 deputaţi absenţi.

Astăzi, în PMAN au ieșit cu discursuri mai mulți oficiali din Republica Moldova, dar și România. Printre aceștia s-au numărat fostul președinte al României Traian Băsescu, fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă, directorul Teatrului Național Satiricus, Sandu Grecu, președintele Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi.
„Aici s-a dat bătălia pentru limba română. 300.000 de români din R. Moldova au cerut ca româna să fie limbă de stat. Acum venim cu al doilea eveniment. Cerem ca în cinstea Centenarului parlamentele de la București și Chișinău să voteze din nou unirea. Unii spun că e greu. Nu le e rușine? ”, a declarat Fostul președinte al României Traian Băsescu în fața mulțimii.
.png)
Evenimentul a fost pe cât de lăudat de unioniști, pe atât de criticat de socialiști. Deputatul Vlad Batrîncea a scris pe pagina sa de facebook că evenimentul a fost slab organizat, iar președintele Igor Dodon a ținut să menționeze că „unionismul este un balon care se va desumfla odată cu trecerea Centenarului”.
Marea Adunare Centenară s-a încheiat cu o rugăciune citită de pe scenă de câțiva preoți și o horă dansată de cei prezenți la eveniment.

Foto: Constantin Grigoriță
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.