VIDEO. Dragnea, în Parlament: Domnule Candu, domnule Leancă, chiar nu avem curaj să spunem ce vrem? O spun deschis - vreau să ne unim cu Moldova

VIDEO. Dragnea, în Parlament: Domnule Candu, domnule Leancă, chiar nu avem curaj să spunem ce vrem? O spun deschis - vreau să ne unim cu Moldova

Președintele Camerei Deputaților și al PSD, Liviu Dragnea, a făcut un anunț major de la tribuna Parlamentului României, în timpul ședinței solemne comune a Camerei Deputaților și Senatului, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. „Chiar nu avem atâta curaj să spunem ce vrem? Și ca să nu existe echivoc, eu o să spun deschis - vreau să ne unim cu Moldova! Vreau să fim împreună în Europa ca o singură națiune, acesta este idealul nostru, aceasta este calea pentru ca România să se simtă mândră, liberă și unită”, a spus Dragnea.

La ședința solemnă participă o delegație a Parlamentului Republicii Moldova, în frunte cu președintele Legislativului, Andrian Candu. Din partea Guvernului moldovean participă vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă.

Liderul PSD a dat citire articolului 8 din Tratatul de la Helsinki, care vizează dreptul la autodeterminare al popoarelor și a propus numirea sălii Parlamentului Românei cu numele basarabeanului „Vasile Stroescu”, primul preşedinte al Parlamentului României Mari.

Publicitate

https://www.digi24.ro/embed/stiri/actualitate/politica/liviu-dragnea-eu-vreau-sa-ne-unim-cu-moldova-902587?video=0&width=570&height=320

Video: digi24

Preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că, după exemplul anului 1918, doar vrerea Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău „va putea reface ceea ce a făcut Sfatul Ţării cu un veac în urmă”.

„Vă propun, sub inspiraţia evenimentelor de acum un secol din Basarabia, să încercăm să aprindem în noi înşine pasiunea pentru democraţie care i-a animat pe iluştrii noştri înaintaşi de la Chişinău şi să nu ne amăgim: hotarul de pe Prut nu va dispărea datorită talentului nostru diplomatic sau ştiinţei noastre de a negocia tratate şi acorduri internaţionale. Nu-l vor şterge nici poeziile, cântecele sau declaraţiile patriotice. După exemplul anului 1918, doar vrerea Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău, exprimând voinţa poporului român din România şi din Moldova va putea reface ceea ce a făcut Sfatul Ţării cu un veac în urmă şi a desfăcut hotărârea arbitrară a marilor puteri totalitare în 1940. Nădăjduiesc, aşadar, că vom găsi curajul, aici la Bucureşti, ca şi la Chişinău, de a lua o asemenea decizie. Numai lipsa de încredere în propria noastră capacitate de a construi împreună o naţiune democratică, liberă şi indivizibilă ne poate împiedica să ne punem şi noi semnăturile pe un Act al Unirii”, a declarat oficialul.

Vezi și: LIVE VIDEO. Ședința solemnă a Parlamentului României, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

DOC. Mesajul președintelui României cu prilejul aniversării unui secol de la Unirea Basarabiei cu România

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal