
VIDEO. Candu trimite săgeți spre Rusia și citează din Matcovschi și Eminescu în Parlamentul României
O delegație oficială din Republica Moldova, în frunte cu Andrian Candu și Iurie Leancă, au participat la ședința solemnă a Camerei Deputaților și Senatului din România, prilejuită celebrării a 100 de ani de la votarea Unirii Basarabiei cu România. Președintele Parlamentului moldovean a ținut un discurs în fața audienței formate din deputați și senatori români, a Patriarhului României, a principesei Margareta, foștii președinți ai României Traian Băsescu și Emil Constantinescu, premierul României și președinții celor două camere a Parlamentului român.
・
În discursul său, Andrian Candu a declarat că este de datoria noastră să ne aducem aminte de înaintașii noștri, care au înfăptuit Unirea, și că „datorită acestui act istoric basarabenii au evitat foametea și deportările din anii 30. Dar au plătit cu vârf și îndesat în anii 40, când Basarabia a fost anexată în baza pactului Molotov-Ribbentrop”, a declarat Candu, după care l-a citat pe Mihai Eminescu, care spunea: „Nu voim să auzim de niciun aranjament cu Rusia, nu-i concedem dreptul de a trata în numele nostru, căci n-am însărcinat-o nici noi cu aceasta, nici puterile europene”.
„La 100 de ani de la Actul Unirii din 1918, spre mare regret, avem de a face, iarăși, cu dorința unora de a decide în locul nostru - cum trebuie să trăim și încotro să ne îndreptăm. Prin diverse metode, directe și indirecte, prin ustensile moderne ale războiului hibrid și a propagandei sofisticate, se încearcă să arate cetățenilor noștri că locul lor nu este în marea familie europeană, ci altundeva”, a mai declarat președintele Parlamentului moldovean.
Potrivit lui Andrian Candu, presiunile economice și politice din afară urmăresc distorsionarea valorilor românești și europene, iar războiul propagandistic subminează declarațiile de suveranitate și independență ale Republicii Moldova și urmăresc revenirea în spațiul geopolitic rusesc.
Ceea ce este absolut vital pentru Moldova, ține de consensul pe care ne dorim să-l avem din partea clasei politice românești cu privire la caracterul privilegiat al relațiilor noastre și susținerea integrării europene ca unică opțiune de civilizație și dezvoltare, a spus președintele Parlamentului.
Potrivit lui, relația moldo-română este matură și caldă, bazându-se pe valori și interese comune. Putem construi împreună poduri, drumuri și afaceri, putem demola granițele spirituale prin Limba Română, ca fundament de coeziune între noi.
„România trebuie să rămână cel mai fidel, solid și onest partener al Chișinăului pe traseul său european. Nu mai avem timp să batem pasul pe loc”, a mai declarat Candu.
Oficialul i-a îndemnat pe parlamentarii de la București să treacă mai des Prutul și l-a citat, la final, pe poetul Dumitru Matcovschi: „Trecută prin foc și prin sabie, furată, trădată mereu, ești floare de dor, Basarabie, ești lacrima neamului meu”.