Ministerul apostrofează Teatrul „Ionesco”: Știm despre multe neînțelegeri pe care trupa teatrului le are cu administrația

Ministerul apostrofează Teatrul „Ionesco”: Știm despre multe neînțelegeri pe care trupa teatrului le are cu administrația

Se pare că prin scrisoarea sa deschisă către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, TN „Eugene Ionesco” a deschis și cutia Pandorei, iar ministerul și-a amintit de scandalul de la TEI din toamna anului trecut. După ce s-a plâns pe plecarea a 40 de angajați de la teatru, în ultimul an, administrația a primit un răspuns: „ministerul a fost sesizat în repetate rânduri despre numeroasele neînțelegeri pe care trupa teatrului le are cu administrația instituției”.

„Subliniem că în scopul atragerii tinerilor actori în trupa teatrului, în 2012, în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice a fost înmatriculat un grup de studenți, care după absolvire urmau să activeze în cadrul TEI. Ministerul a efectuat demersurile necesare pentru buna organizare a procesului de studii respectiv și ulterioara angajare a absolvenților, însă atitudinea ostilă a administrației teatrului i-a determinat să demisioneze la scurt timp. Mai mult ca atât, ministerul a fost sesizat în repetate rânduri despre numeroasele neînțelegeri pe care trupa teatrului le are cu administrația instituției. Mulți dintre ei, deși au plecat de la TEI, s-au regăsit în alte instituții teatrale, ceea ce denotă că problema nu este una sistemică sau de competența ministerului, ci strict legată de climatul organizațional intern și de managementul instituției”, subliniază MECC, într-un comunicat oficial.

Amintim că anul trecut, în luna octombrie, actorul Emilian Crețu a anunțat printr-un video pe Facebook că pleacă de la „Ionesco”. Crețu susținea că directorul artistic al teatrului, Petru Vutcărău, a „instaurat dictatura”, persecută actorii care îndrăznesc să își expună punctul de vedere, îi înjosește cu etichetele „căcăcioși” și „nimicuri”. La scurt timp, declarațiile lui Crețu au fost confirmate și susținute de actorii Veaceslav Sambriș și Inna Colbasiuc.

Atunci TEI a venit cu o replică și a numit vorbele lui Crețu „calomnii murdare”. „Domnul Petru Vutcărău mereu a manifestat respect față de toți angajații, în special față de noi, artiștii și a avut tot respectul față de opinia fiecăruia, spunând că Teatrul este în primul rând o echipă. Din păcate, nu toți l-au înțeles pe Dl. Vutcărău, iar unii chiar au confundat disciplina cu teroarea, cu dictatura, cu oprimarea punctului de vedere”, scriau atunci cei de la TEI.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal