
VIDEO. Centenarul Unirii. Discursul unui deputat de origine armeană: De ce e firească Unirea și de ce Basarabia se numește Basarabia
La ședința solemnă a Parlamentului României cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România au luat cuvântul câte un reprezentant al fracțiunilor parlamentare, dar și unul dintre deputații care reprezintă în Legislativul român minoritățile naționale din România. Varujan Pambuccian, armean de origine, a declarat că este de datoria românilor să se poarte firesc. „În numele acestui firesc, aștept ca românii din Basarabia să revină în Țara Mamă, pentru că noi, indiferent de ce tâmpenii veți auzi, că nu suntem pregătiți economic... Suntem pregătiți. Suntem pregătiți în fiecare clipă să fim România care a fost”, a spus parlamentarul, opinând că două Parlamente sunt prea multe pentru o singură națiune.
・
„Domnilor președinți ai Camerelor Parlamentelor românești... prea multe Parlamente. Unul ar fi fost deajuns”, și-a început discursul Pambuccian. „Cam asta-i diferența între România aceea și România de azi. Din formulele de adresare. Atunci era un singur Parlament, o Românie cu adevărat mare, din toate punctele de vedere, nu numai teritorial. [...] Și era un stat independent cu independența câștigată sub sceptrul unui mare rege, Carol I, și reîntregită de un mare rege, Regele Ferdinand Întregitorul. Au fost doi oameni mari din politica românească care au contribuit la acel moment, sau pe care îi uităm, sau îl pomenim doar pe Brătianu, de Vaida-Voievod nu pomenim nimic. Au contribuit în egală măsură în acel moment”.
„Basarabia se numește așa pentru că partea ei de sud era parte a regatului lui Mircea cel Bătrân, pentru că a fost parte a unui regat condus de dinastia Basarabilor. De aia se numește așa. Moldova este altceva, este a dinastiei Mușatinilor, tot pământ românesc. Și când vorbim de reîntregirea României, nu vorbim de Unirea R. Moldova cu România, ci de revenire Basarabiei la Țara Mamă. E o foarte mare diferență”, a spus Varujan Pambuccian.
„Dacă atunci a existat o generație care a putut să facă asta, nu văd de ce astăzi generația care e aici, în sala asta, nu poate face același lucru. Vorbim cu vorbe frumoase, spunem - o să fim din nou împreună în interiorul Uniunii Europene. Nu cred că Vaida-Voievod, că Brătianu, că Regele Ferdinand, s-ar fi gândit să fim împreună într-o alianță, ci într-o țară care, sigur, are locul ei firesc în interiorul Uniunii Europene, care, sigur, are locul ei firesc ca aliată în interiorul NATO care, sigur, are locul ei firesc în genul ăsta de civilizație, pentru că aici a fost întotdeauna. De aia e firesc și de aia este datoria noastră să ne purtăm firesc. În numele acestui firesc, aștept ca românii din Basarabia să revină în Țara Mamă, pentru că noi, indiferent de ce tâmpenii veți auzi, că nu suntem pregătiți economic... Suntem pregătiți. Suntem pregătiți în fiecare clipă să fim România care a fost”, a încheiat Pambuccian.