Automutilarea, una din cele mai dese forme de agresivitate manifestate de minorii aflați în penitenciarele din Moldova

Automutilarea, una din cele mai dese forme de agresivitate manifestate de minorii aflați în penitenciarele din Moldova

Avocatul poporului, Maia Bănărescu, trage un semnal de alarmă în privința detenției în penitenciare a minorilor. Potrivit acesteia, principiile de plasare în penitenciare a copiilor sunt încălcate grav. „În Republica Moldova nu putem vorbi de condiții adecvate de detenție a minorilor, cu excepția penitenciarului 10 Goian. În celelalte penitenciare, copiii sunt plasați cu adulții, ceea ce este foarte grav, iar plasarea este aleatorie. Această situație generează agresivitate în rândul minorilor”, a declarat Bănărescu.

Printre cele mai dese forme de agresivitate manifestate de minorii aflați în detenție se numără automutilarea. Numai în Penitenciarul 10 Goian, unde în prezent sunt deținuți 28 de minori, anul trecut au fost înregistrate 23 de cazuri de automutilări, cu 5 mai multe decât în 2016.

„Automutilarea este ca o exprimare a copilului față de tot ce se întâmplă cu el în penitenciar. Astfel el vrea să spună că nu e adevărat ceea ce se întâmplă cu el. Copii vorbesc despre faptul că li se administrează pastile fără ambalaj, ei nu știu ce anume li se aduce. La fel, durează până lise aduc serviciile medicale pe care le solicită. Copii au nevoie de asistență psihologică. Avem copii în penitenciare care nu au legături cu familiile lor. Asta este situația din familii. Noi vedem copilul care a pășit pragul unei instituții penitenciare ca un copil deja violent și cu probleme, fără a ști povestea lui”, a mai punctat avocatul poporului, Maia Bănărescu.

Publicitate

Un alt exemplu de încălcare a drepturilor minorilor în penitenciare, adus de avocatul poporului este cel al unui copil cu deficiențe, aflat în arest în Penitenciarul 11 din Bălți, care a fost plasat singur în celulă, contrar normelor internaționale.

Cazurile de viol înregistrate în penitenciare, la fel, îngrijorează. Potrivit avocatului poporului, în primele trei luni ale anului curent au fost înregistrate 3 astfel de situații, în penitenciarele 4, 7 și 13.

„Pedeapsa copilului cu detenție trebuie să fie ultima etapă. Chem și avocații și procurorii să ceară alte măsuri decât arestul preventiv. Copilul care ajunge în penitenciar nu devine mai cuminte, dimpotrivă devine mai violent. Avem cazuri când în motivarea deciziei de plasare în arest preventiv este menționat - pentru comoditate. Pentru comoditatea cui? A copilului? Nu, e pentru comoditatea apărătorului și a procurorului”, a mai adăugat Bănărescu.

În acest context, una din soluțiile propuse de avocatul poporului este construcția unui nou bloc la Penitenciarul din Goian, unde să fie plasați toți minorii.

Datele statistice arată că în prezent, în penitenciarele din țară sunt deținuți 78 de copii. 28 dintre aceștia se află în penitenciarul de la Goian, 24 în Penitenciarul nr 13 din Capitală, 13 în Penitenciarul nr 11 din Bălți, 8 în Penitenciarul 17, 4 în Penitenciarul 5, iar un copil în Penitenciarul 16.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal